Ájatolláh na papežské univerzitě

28.1.2016 

Akademickou obec Papežské lateránské univerzity rozšíří íránský ájatolláh. Prof. Mahmood Taghisadech Davari povede badatelský projekt z oblasti šíitské a katolické sociální teologie. Jeho příchod na papežskou univerzitu je výsledkem spolupráce s univerzitou v íránském městě Kum (Qom), v jejímž rámci dochází také k výměně studentů.
Íránští studenti již pobývali na Lateránské univerzitě a nyní se římští studenti připravují na pobyt v Íránu. V prosinci loňského roku proběhla na papežské univerzitě také panelová diskuse o milosrdenství v křesťanství a islámu.

Jak zdůrazňuje rektor Lateránské univerzity, biskup Enrico dal Covolo, tato mezináboženská spolupráce vyplývá z přirozenosti univerzity. Setkání s jinými kulturními horizonty, i s těmi, s nimiž se nelze ztotožňovat, je nezbytné. Pokud chybí, stává se dialog pouhou „dobráckou“ rétorikou – zdůrazňuje biskup dal Covolo. Navzdory deklaracím západní svět není takového dialogu schopen, protože si sám sebe neváží a nezná se. V důsledku toho si plete dialog s kulturní povolností – dodává rektor Papežské lateránské univerzity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.