Papež: Evangelium utváří také občanské svědomí

28.1.2016 

V Konzistorním sále Apoštolského paláce přijal papež František členy italského Národního výboru pro bioetiku. Tento poradní orgán italského předsednictva rady ministrů působí při nejvyšších vládních úřadech, jeho úkolem je však také informovat veřejné mínění o etických problémech a přispívat k definici kritérií pro ochranu lidských práv v lékařské praxi.

„Vnímavost církve k etickým tématům je všeobecně známá. Možná však není všem stejně zřejmé, že církev si v této oblasti nijak nenárokuje privilegovaný prostor. Naopak je potěšena, když občanské svědomí dokáže na různých úrovních reflektovat, rozlišovat a jednat na základě svobodné a otevřené racionality a konstitutivních hodnot lidské osoby a společnosti. Právě tato zodpovědná občanská zralost je totiž znamením, že setba evangelia - které je zjeveno a svěřeno církvi - přinesla plody a dokázala podpořit hledání pravdy a dobra ve složitých lidských a etických otázkách“

- řekl hned v úvodu papež František. Jak dále konstatoval, v jádru věci jde o službu člověku a zejména nejslabšímu. Církev a občanská společnost mají v této službě spolupracovat, každá podle svých specifických kompetencí.
Svatý otec připomněl, že úkolem bioetiky je konfrontovat důvody a podmínky plynoucí z lidské důstojností s rozvojem vědy a technologií, v jehož překotném rytmu se může vytrácet vše, co nesouvisí s užitkem a ziskem.

„Uvědomujete si, že toto bádání nad složitými bioetickými problémy není snadné a ne vždycky dochází k rychlému a harmonickému závěru; je to bádání, které vždy vyžaduje pokoru a realismus a nebojí se konfrontace různých názorů. Svědectví vydané pravdě však nakonec vede k dozrávání občanského svědomí.“

Petrův nástupce formuloval tři body v oblasti bioetiky, k nimž chce obrátit pozornost tohoto poradního orgánu italské vlády. Na prvním místě požádal o vypracování směrnic pro ochranu životního prostředí, které by - v konfrontaci biocentrických a antropocentrických teorií – správně uznávaly centrální postavení člověka ve vztahu k celému životnímu prostředí a pomohly by k definici nezadatelných podmínek pro ochranu budoucích generací.
Za druhé žádal o zvláštní pozornost k problematice postižených a marginalizace zranitelných subjektů:

„Je to výzva postavit se kultuře odpisu, která má nejrůznější výrazy, mezi něž patří zacházení s lidskými embryi jako s odpisovým materiálem, a stejně tak rovněž s nemocnými a starými lidmi, kteří jsou blízcí smrti.“

A do třetice vybídl k úsilí sladit na mezinárodní úrovni standardy a pravidla biologických a lékařských aktivit, uznávajících základní hodnoty a práva.
Na závěr Svatý otec znovu ocenil práci členů italského vládního bioetického výboru, ujistil přítomné o svých modlitbách a svěřil se do jejich modliteb.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.