Přípravy na 500. výročí reformace. Společné katolicko-luteránské obřady.

26.1.2016 

Světová luterská federace a Papežská rady pro jednotu křesťanů připravily na 31. října t.r. společné liturgické obřady k připomínce 500. výročí reformace, které připadá na příští rok. Kardinál Kurt Koch připomíná, že je to jen jedna z mnoha iniciativ k této příležitosti. První je společný dokument „Od konfliktu ke společenství”, který ukazuje, v jakém smyslu můžeme společně toto výročí připomínat. Právě na základě tohoto dokumentu byly vypracovány také zmíněné obřady.
Podle kardinála Kocha bude setkání v Lundu, kterého se zúčastní také papež František, událostí na liturgicky nejvyšší, celosvětové úrovni. Krásným gestem ze strany luteránů je přizvání katolické církve jako spolupořadatele, který bude společně s luterány zvát další komunity k účasti na této modlitbě. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál Koch připomíná, že 500. výročí reformace přivádí na mysl také její tragické následky:

„Především musíme mít na paměti historii. Po reformaci nastoupilo rozdělení církve a kruté války v Evropě, v první řadě Třicetiletá válka. Bylo prolito moře krve. Historie se nedá popřít. Je tedy zapotřebí lítostí a pokání. Neslavíme však pouze 500 let reformace, ale také 50 let dialogu mezi katolíky a luterány. Těchto 50 let nám dovolilo objevit, co nás spojuje. Za to všechno, za všechna znamení obnovy vztahů mezi katolíky a luterány je potřeba děkovat,” řekl kardinál Koch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.