Papež František: Knězi nestačí být „normální“

25.1.2016 

U příležitosti 50. výročí založení Papežského lombardského semináře v Římě přijal dnes papež František na zvláštní audienci komunitu této instituce. Jak hned v úvodu připomněl, Lombardský seminář vysvětil Pavel VI. v posledních dnech II. vatikánského koncilu, 11. listopadu 1965.
Svatý otec povzbudil bohoslovce, aby římská léta své formace prožívali nejen ve studiu, ale také v naslouchání podnětům Ducha svatého, a učili se tak vytvářet budoucnost církve nikoli podle svých preferencí či módních vln, ale podle Božích záměrů.
Papež František vyzval lombardské bohoslovce, aby se řídili náročným příkladem svatých pastýřů své arcidiecéze, zejména sv. Karla Boromejského.

„Na cestě se však často objevuje pokušení, které je třeba odmítnout, pokušení „normality“, pokušení být pastýřem, kterému dostačuje „normální“ život. Takový kněz začíná nacházet zalíbení v pozornostech, posuzovat službu podle svých úspěchů, oddávat se svým zálibám a stává se tak vlažným a bez skutečného zájmu o druhé. „Normalita“ pro nás znamená pastýřskou svatost, darování života. Pokud se kněz rozhodne být jen normálním člověkem, bude průměrným knězem – anebo ještě hůře.“

Sv. Karel si přál mít pastýře, kteří jsou Božími služebníky a otci pro lid, zejména pro chudé, pokračoval papež František. Jak dále připomněl, hlásat slovo života může jedině ten, kdo žije svůj život v neustálém dialogu s Bohem. Léta kněžských studií proto nemají cíl sama v sobě, nýbrž mají být cvičením v tomto dialogu:

„Zdá se, že evangelizace se dnes má znovu vrátit na cestu prostoty. Prostoty života, který se má vyvarovat veškeré dvojakosti a světskosti, života, kterému dostačuje pravé společenství s Pánem a s bratřími, prostoty jazyka – nebýt kazateli složitých nauk, nýbrž hlasateli Krista, který pro nás zemřel a vstal z mrtvých.“

V závěru Svatý otec zdůraznil význam častých kontaktů a pevných vazeb mezi knězem a jeho diecézním biskupem. Povšiml si rovněž různorodé provenience bohoslovců a vybídl je k vytváření silné kněžské komunity založené na přátelství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.