Papež: Hlásat evangelium chudým neznamená jen dávat sociální podporu a politicky organizovat

24.1.2016 

Na Svatopetrské náměstí se dnes před polednem sešlo přibližně 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František ve své promluvě vyložil nedělní evangelium (Lk 1,1-4; 4,14-21) a odpověděl na otázku: co znamená evangelizovat chudé?

Znamená to zejména přiblížit se jim, znamená to s radostí jim sloužit, osvobozovat je od jejich soužení a to všechno ve jménu a v Duchu Kristově, protože On je radostná zvěst Boha, On je Boží milosrdenství, On je Boží osvobození, On se stal chudým, aby nás obohatil svojí chudobou. Izaiášův text, který Ježíš podtrhnul nepatrnými úpravami, ukazuje, že mesiášská zvěst Božího království, přicházejícího mezi nás, se přednostně obrací k těm, kdo jsou na okraji, k uvězněným a utiskovaným.
V Ježíšově době tito lidé pravděpodobně nebyli středem společenství víry. Můžeme se zeptat: jsme dnes ve svých farních společenstvích, sdruženích a hnutích věrni Kristovu programu? Je prioritou evangelizovat chudé, přinášet jim radostnou zvěst? Pozor: nejde pouze o sociální podporu a tím méně o politickou činnost. Jde o poskytování síly Božího evangelia, které obrací srdce, hojí rány a proměňuje lidské i sociální vztahy logikou lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.