Kardinál Pell hájil ekonomiku volného trhu

20.1.2016 

Papežovy názory na ekonomiku volného trhu jsou diferencovanější než míní jeho kritici – uvedl kardinál George Pell. Prefekt vatikánského ekonomického sekretariátu se zúčastnil konference, kterou v Římě uspořádala Global Foundation. Jak kardinál Pell poznamenal, všichni si všímají papežovy angažovanosti v otázkách sociální spravedlnosti, jeho přednostní pozornosti pro chudé, odsuzování kořistnického přístupu, zneužívání a konzumismu. Méně známé jsou však Františkovy pozitivní výroky o podnikání. V poslední encyklice je nazývá šlechetným povoláním a během návštěvy ve Spojených státech mluvil o podstatné roli podnikatelského ducha pro udržitelné hospodářství.

Za přítomnosti ředitelů Mezinárodního měnového fondu či Světové banky, kardinál Pell hájil ekonomiku volného trhu jako nejlepší z dnes možných hospodářských modelů. Jak podotkl, má-li se světové hospodářtví udržitelně rozvíjet, je nutné, aby hlavní roli hrály nikoliv regulace, nýbrž byznys. Zároveň nicméně australský kardinál varoval, že chtivost a nenasytnost nejsou dobrým vodítkem a že nelze přistoupit na motto zkrachovalé banky Lehman Brothers: „Neděláme nic než peníze“.

Podle šéfa vatikánského ekonomického úřadu má smysl rovněž zavést distinkci mezi zaslouženým a nezaslouženým bohatstvím, analogicky k zaviněné a nezaviněné chudobě. Připomněl také, že Ježíšovo učení o penězích, bohatství a chudobě je stejně fascinující jako provokativní. Ježíš jasně učil, že nelze sloužit Bohu i mamonu, ale k radikální chudobě povolal pouze nejužší kruh svých učedníků. Kardinál Pell citoval také známý výrok Margareth Thatcherové o Milosrdném Samaritánovi: že by totiž nemohl zaplatit za péči pro potřebného, kdyby sám nevlastnil odpovídající kapitál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.