Německá evangelická církev zrovnoprávnila homosexuální svazky s manželstvím

18.1.2016 

Evangelická církev v Porýní bude jako druhá zemská církev v Německu oddávat dvojice téhož pohlaví. Odsouhlasila to většinou hlasů minulý pátek na zemském synodu v Bad Neuenahr. Ze dvou set deseti delegátů synodu se osm zdrželo hlasování a šest hlasovalo proti změně příslušného církevního zákona. Svazky osob stejného pohlaví budou zanášeny do církevních matrik jako manželství.

Evangelická církev v Porýní se sídlem v Düsseldorfu je tak po církvi v Hessen-Nassau druhou zemskou církví v Německu, která postavila soužití homosexuálních dvojic na roveň manželství. V dubnu chce totéž učinit zemská církev v Berlíně-Brandenburgu. Ve třech dalších z celkově dvaceti čtyř právně samostatných protestantských zemských církví, které tvoří Evangelickou církev Německa, je povoleno žehnání párů stejného pohlaví (Braunschweig, Oldenburg a Hannover).

Evangeličtí faráři a farářky mohou jmenované úkony odmítnou z důvodů svědomí. Synod evangelické církve v tomto případě ctí jejich rozdílné chápání Bible v daných otázkách. Vedení církevní obce pak musí svatbu zorganizovat v jiném evangelickém církevním společenství. Dodejme, že katoličtí biskupové Německa odmítají sňatky i žehnání osob s homosexuální orientací, zatímco Ústřední výbor německých katolíků usiluje o udílení požehnání pro tyto dvojice.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.