Papež v římské synagoze: Bůh s námi má plány spásy

17.1.2016 

„Musíme být vděčni za všechno to, co bylo možno uskutečnit v posledních padesáti letech, protože mezi námi vyrostly a prohloubily se vzájemné porozumění, důvěra i přátelství“ – řekl Petrův nástupce během své včerejší odpolední návštěvy v římské synagoze, kde jej přivítal vrchní rabín Riccardo Di Segni a předsedkyně římské židovské obce Ruth Dureghello. Jako třetí papež tak po Janu Pavlu II. a Benediktovi XVI. navštívil František římskou židovskou obec. Uprostřed obtížných situací, jimž je vystaven nynější svět, poukázal papež na význam náboženství pro budování míru a spravedlnosti a opět zdůraznil, že násilí je v naprostém protikladu k jakémukoli náboženství hodnému svého jména, což – jak dodal – platí zejména pro tři monoteistická náboženství. Papeži Františkovi připravila vřelé přijetí zcela zaplněná synagoga. S mnoha přítomnými se římský biskup pozdravil osobně a soukromě pak pohovořil s vrchním rabínem a předsedkyní židovské obce.

V mezináboženském dialogu je důležité setkávat se jako bratři a sestry před naším Stvořitelem a chválit Jej za to, že se vzájemně respektujeme a ctíme a snažíme se spolupracovat. A v židovsko-křesťanském dialogu spočívá jedinečný a osobitý svazek vzhledem k židovským kořenům křesťanství: židé a křesťané se tedy mají cítit bratry, spojuje je tentýž Bůh a bohatý společný duchovní odkaz,

řekl v úvodu své promluvy papež s odkazem na deklaraci Druhého vatikánského koncilu Nostra aetate o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím.

Křesťané pro pochopení sebe samých nemohou nepoukazovat na židovské kořeny a církev, přestože hlásá spásu prostřednictvím víry v Krista, uznává nezrušitelnost Staré smlouvy i věrnou a stálou lásku Boha k Izraeli.

Zdůraznil dále papež a připomněl bolestnou etapu nedávných dějin židovského lidu:

Šest milionů lidí jenom proto, že patřili k židovskému lidu, se stalo obětí nejnelidštějšího barbarství spáchaného ve jménu ideologie, která měla Boha nahradit člověkem. 16. října roku 1943 více než tisíc mužů, žen a dětí římské židovské obce bylo deportováno do Auschwitz. Rád bych dnes ze srdce zvlášť připomněl, že jejich utrpení, úzkosti a slzy nesmějí být nikdy zapomenuty. Minulost musí být pro nás lekcí v přítomnosti i v budoucnosti. Šoá nás učí, že je stále zapotřebí maximální bdělosti, abychom mohli včas zasáhnout na obranu lidské důstojnosti a míru.

Bůh s námi má plány spásy, jak říká prorok Jeremiáš – řekl v závěru své promluvy v římské synagoze papež a připojil citaci známého Áronského požehnání, které ve svých liturgiích používá církev i synagoga.

Ať vám žehná a chrání vás Pán. Ať nad vámi rozjasní svoji tvář a obdaří vás milostí. Ať nad vámi rozjasní svou tvář a naplní vás pokojem (srov. Nm 6,24-26). Šalom alejchem!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.