Vesnice Františkabád v Pakistánu slaví sto let

4.9.2004 

Katolická vesnice v severním Pakistánu, která nese jméno sv. Františka z Assisi, slaví sté výročí své existence. V roce 1904 otec Filip, belgický kapucínský misionář, sem přivedl 53 katolických rodin z Punjabu, kteří zde založili vesnici nesoucí jméno sv. Františka, Františkabád. V roce 1912 byl postaven kostel. Jak říká místní biskup, kapucínům se podařilo dosáhnout jedním činem dvou cílů. A sice, podařilo se jim zároveň najít neobsazenou zemi pro chudé zemědělce a šířit mezi nimi Boží slovo.

Dominikánské sestry zde nyní vedou vyšší školu pro dívky, zdravotní středisko a centrum pro negramotné ženy. Těchto vymožeností využívají také Muslimové z okolí.

Slavnosti budou zakončeny 4. října na svátek sv. Františka z Assisi za přítomnosti representanta Svatého Otce. Pakistánskou populaci dnes tvoří přibližně 144 miliónů obyvatel z čehož 96% jsou muslimové. V zemi žije asi 3.8 mil křesťanů z toho asi 1 mil 300 tis katolíků. Společně s malou heretickou muslimskou sektou Ahmadi, křesťané jsou nejohroženější minoritou v Pakistánu.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.