Papež: Vzdělání je stále více výsadou elit

16.1.2016 

„Ve světě, v jehož centru nestojí člověk, nýbrž strach, je vzdělání stále více výsadou elit“. Papež František se těmito slovy obrátil k účastníkům 24. amerického kongresu katolické výchovy, který v tomto týdnu (13.-15.1.) hostilo brazilské Sao Paulo. Vzdělání se omezuje na hromadění znalostí, avšak nezahrnuje celou lidskou sféru. Člověk, aby byl člověkem, musí cítit, myslet a jednat“, dodává papež ve španělsky namluveném videoposelství. Římský biskup dále oceňuje záslužnou práci vychovatelů, kteří všeobecně trpí největší nespravedlností – kromě nedostatečného ohodnocení nepanuje dostatečné povědomí o dobru, které mohou prokázat.

Vzdělávací osnovy by se měly více otevírat směrem ke „kultuře setkávání“, doporučil papež. Pokud se setkávají mladí lidé různých etnik a náboženství, učí se společné práci, vztahům s lidmi a zájmu na společném plodném díle. Petrův nástupce v této souvislosti připomenul argentinskou asociaci Scholas occurrentes, která pěstuje dialog prostřednictvím sportu a umění.

Vychovávat znamená jednat jako Ježíš, vysvětlil papež na závěr. Ježíš jednal navzdory zavedenému vzdělávacímu systému, znalcům zákona a jejich tvrdosti. Vychovává jiným způsobem a stylem, který spočívá na dvou zásadních pilířích – blahoslavenstvích, o která se opírá evangelium, a protokolu z 25. kapitoly Matoušova evangelia, podle kterého budeme souzeni.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.