Kardinál Koch k papežově návštěvě synagogy

13.1.2016 

Papežova návštěva v římské synagoze je sama o sobě poselstvím, které je pro Františka velmi důležité, totiž že nelze být zároveň křesťanem a antisemitou – uvedl kardinál Kurt Koch (foto), předseda vatikánské Komise pro náboženské vztahy s židovstvím. Jak poznamenal, je to poselství důležité zejména dnes, kdy se v Evropě objevují nové vlny antisemitismu.

Svatý otec se vydá do římské synagogy tuto neděli 17. ledna. Na stránkách deníku L´Osservatore Romano kardinál Koch připomíná dobré vztahy papeže Františka s Židy. Vyjadřuje se také k nedávno vydanému dokumentu komise, v jejímž čele stojí, který vzbudil v katolickém světě kontroverzní reakce. Tvrdí totiž, že církev nevede institucionální misi vůči Židům, což – jak se zdá - protiřečí nejstarší apoštolské tradici církve. Kardinál Koch tento problém přímo neobjasňuje, připomíná však, že dokument nemá doktrinální charakter a není součástí učení církve, nýbrž je koncipován jako teologický dokument, vybízející k reflexi nad některými otázkami.
Švýcarský kardinál dodává, že obsah dokumentu byl konzultován s židovskými představiteli a byl mezi nimi vesměs pozitivně přijat. Někteří rabíni odpověděli dokonce prohlášením na téma dialogu s křesťany a objevila se pozvání k obnovení tohoto dialogu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.