Papež: Milosrdenství je slavnost

13.1.2016 

Dnešní generální audience se konala v aule Pavla VI. za účasti asi 8 tisíc lidí. Papež František dnes zahájil nový cyklus katechezí o milosrdenství z biblické perspektivy. Jeho promluvě předcházelo čtení z knihy Exodus (34,5-7a), kde se Mojžíšovi prezentuje Hospodin, „Bůh milosrdný a milostivý, shovívavý, velmi laskavý a věrný“. Papež jednotlivě analyzoval tyto božské přívlastky a mimo jiné řekl:

Pán je „milosrdný“. Toto slovo evokuje jemnocit matky ve vztahu k dítěti. Hebrejský výraz použitý v Bibli skutečně odkazuje k útrobám nebo také k mateřskému lůnu. Tento obraz tedy naznačuje, že Bůh se ve vztahu k nám dojímá a jihne jako matka, když bere do náruče svoje dítě a přeje si jedině milovat jej, chránit, pomáhat mu a dát mu všechno, i sebe samu. Takovýto obraz plyne z tohoto výrazu. Je to tedy láska, kterou lze definovat významem „niterná“.
Dále je psáno, že Hospodin je milostivý v tom smyslu, že prokazuje milost, soucit a ve své velikosti se sklání nad tím, kdo je slabý a ubohý;
je stále připraven přijímat, chápat a odpouštět. Je jako otec v podobenství, které podává Lukášovo evangelium (15, 11-32): otec, který se neuzavírá do roztrpčenosti nad tím, když jej mladší syn opustil, ale naopak stále jej očekává – vždyť jej zrodil – a potom mu vychází v ústrety, objímá ho a ani jej nenechává dokončit jeho zpověď – jako by mu položil ruku na ústa – tak obrovská je láska a radost z toho, že jej znovu nalezl; a potom si nechá zavolat také staršího syna, který je rozhořčen a nechce oslavovat, přebýval sice stále doma, ale žil spíše jako služebník než jako syn. Přece se však otec sklání i k němu, vybízí ho, aby vstoupil, snaží se otevřít jeho srdce lásce, aby nebyl nikdo vyloučen ze slavnosti milosrdenství. Ano, milosrdenství je slavnost.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

To byla katecheze papeže Františka, který v závěru dnešní generální audience obrátil pozornost k atentátu, ke kterému včera došlo v Turecku:

Ještě než zakončíme toto naše setkání, ve kterém jsme společně přemýšleli o Božím milosrdenství, vybízím vás k modlitbě za oběti atentátu, ke kterému došlo včera v Istanbulu. Milosrdný Pán ať dá věčný pokoj zesnulým, útěchu pozůstalým a solidární pevnost celé společnosti a obrátí srdce násilníků.

Po společné modlitbě Otče náš pak Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.