K situaci ve městě Madája

12.1.2016 

Madája je město „držené jako rukojmí“ těmi, kdo jej obsadili uvnitř, tedy ozbrojenými skupinami a teroristy tzv. Islámského státu, kteří užívají civilisty „jako lidský štít“. Pro agenturu Asianews to potvrdil melchitský patriarcha Řehoř III. Laham. Jak dále upřesnil, v tomto syrském městě, o které bojují vládní vojska, žije 20 tisíc lidí a nikoli 40 tisíc, jak uvádějí některá média. „My, jako církev, nemáme do města přístup – dodává patriarcha – ale víme, že posílání pomoci je riskantní, protože často končí v nepovolaných rukou, jako se už stalo jinde, v rukou kriminálníků a teroristických skupin“.

Až 4,5 milionu lidí žije v této chvíli v oblastech, o které se bojuje a které jsou obtížně dosažitelné. Nejméně 400 tisíc lidí v 15 různých oblastech je v současnosti v obležení a žije v podmínkách krajní nouze, mimo dosah humanitární pomoci. Mezi ně patří také Madája (foto), 25 kilometrů severozápadně od Damašku a pouhých 11 km od libanonských hranic. Od července loňského roku je tato oblast obléhána vládním vojskem podporovaným šíitskými spojenci z libanonského Hezbollahu. Přestože je obtížné dobrat se přesných údajů o počtu obětí, organizace Lékaři bez hranic dosvědčuje kritický nedostatek výživy a léků v tamní nemocnici, který měl v minulém měsíci za následek smrt nejméně 23 lidí. Podle zdrojů OSN lidé ve městě umírají hlady a další jsou zabíjeni při pokusu o útěk.

Včera se do Madáje vydal humanitární konvoj se zásobami jídla nejméně na jeden měsíc. Obyvatelstvo nemělo přístup k pomoci od loňského října a ceny potravin na černém trhu se vyšplhaly na neuvěřitelných 200 dolarů za litr mléka. V příštích dnech mají být do města dopraveny také léky a další předměty první potřeby.

Vstup konvoje do města však ještě neznamená, že se pomoc dostane k civilnímu obyvatelstvu, upozorňuje patriarcha Řehoř III. Laham. „Hrozí, že potraviny, budou zkonfiskovány. Je to složitý problém, nejde pouze o vládu, která nechce povolit vstup humanitární pomoci. Je to zločin na pokračování, který nejvíce dopadá na ty, kdo jsou slabí. Je to válka mocných, která jako vždycky kosí oběti mezi těmi nejslabšími,“ dodává patriarcha.

Melchitský patriarcha apeluje na vládu i na opoziční síly, aby nezapomínaly na péči a ochranu života a lidské bytosti. Vyjadřuje zároveň naději, že se mezinárodní diplomacie dá co nejdříve do pohybu a rezoluce o míru v Sýrii odhlasovaná v New Yorku bude realizována v praxi, navzdory krizi mezi Iránem a Saúdskou Arábii, která situaci komplikuje.

V tomto kontextu nabývá na významu také Svatý rok milosrdenství vyhlášený papežem Františkem, dodává patriarcha Řehoř III. Laham. Připomíná totiž lidem, že „nesmějí zhášet plamen naděje, že je potřeba modlit se a zasazovat se o pokoj a smíření.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.