Papežská nadace pomáhá etiopským rodinám postiženým hladomorem

9.1.2016 

Nadace papežského práva Kirche in Not uvolnila další příspěvek ve výši bezmála půl miliardy euro (460 milionů) na pomoc třinácti etiopským diecézím, postiženým hladomorem. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu hrozí smrt hladem více než deseti milionům lidí. „Situace se rychle zhoršuje“, uvedl zástupce sekretáře Etiopské biskupské konference, o. Haile Gabriel Meleku. „Hladomoru je dnes vystaveno o dva miliony lidí více než před pouhým měsícem a toto číslo může brzy překonat veškerá očekávání“, vysvětlil.

Etiopská vláda se pokouší hladomoru čelit vlastními zdroji, avšak je zřejmé, že je nutná mezinárodní pomoc. Pokrytí potravinové krize si vyžádá nejméně půldruhé miliardy dolarů. Sucho postihlo pouze některé kraje, ze kterých se hromadně stěhují pastevci a jejich rodiny (foto). Tato migrace vede ke konfliktům s obyvatelstvem cílových oblastí a k zanedbání školní docházky u tisíců dětí. Etiopská církev odhaduje, že hlad donutil ke stěhování nejméně 820 tisíc lidí. Situace se neblaze podepisuje také na životě víry – mnozí věřící už nemají síly na tří až čtyřhodinovou pouť, která vede k nejbližšímu kostelu. Rovněž tak katechisté, nezbytní k pastorační péči v nejhůře dosažitelných společenstvích, mají velké problémy s výkonem svého poslání.

Papežská nadace svým darem podpoří 1 415 etiopských katolických rodin po dobu celého kalendářního roku. Dodejme, že do Etiopie všeobecně plynou nejvyšší částky z fondů Kirche in Not. Vloni nadace věnovala místní církvi více než milion dvě stě tisíc euro.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.