Papež navštívil františkánské poutní místo Greccio

4.1.2016 

Papež František navštívil dnes soukromě Greccio v diecézi Rieti, františkánské poutní místo, které je proslulé tím, že zde svatý František z Assisi roku 1223 poprvé zinscenoval živý betlém. Místo je vzdáleno od Říma asi devadesát kilometrů a papež se tam vydal spolu s řidičem a velitelem vatikánské stráže vozem Ford Focus a přijel před patnáctou hodinou. Vatikánský tiskový mluvčí oznámil, že důvodem návštěvy byla osobní modlitba. Papež navštívil nejprve jeskyni první jesličkové slavnosti (foto), kde setrval v modlitbě, setkal se s místní františkánskou komunitou a potom ve zdejším kostele krátce pozdravil asi devadesát mladých lidí, kteří se tam v těchto dnech účastnili diecézního setkání. O papežově příjezdu byl předem informován pouze převor zdejší františkánské komunity a biskup Rieti, mons. Domenico Pompilli, u kterého byl papež těsně předtím na obědě. O návštěvě v poutním místě, která trvala asi hodinu, informoval deník Il Messaggero a další italské portály.

V prosinci roku 1223 – jak zaznamenal životopisec svatého Františka z Asssisi Tomáš Celano - poslal František list svému příteli a místnímu pánovi Janovi Velitovi list, ve kterém podal instrukce o tom, co má obstarat, a píše: „Chtěl bych oslavit památku toho Dítěte, které se narodilo v Betlémě, a chtěl bych, pokud možno, svýma očima vidět hořkou nouzi, kterou už jako dítě muselo snášet, jak leželo v jeslích, u nichž stál vůl a osel, i jak leželo na seně.“ Když nadešel 25. prosinec roku 1223 přišel prosťáček z Assisi do připravené jeskyně, kde byl oltář a u něho živý betlém. František oblékl jáhenská roucha, protože byl diákonem. Kněz tam sloužil mši svatou, František zazpíval evangelium a pak vzal do náruče dítě položené na seně a kázal o Narození Páně.

Papežova dnešní návštěva vyvolala nadšení mezi přítomnou mládeží, pro kterou v těchto dnech (2.-4.ledna) místní diecéze uspořádala v Grecciu setkání, na kterém se mladí lidé společně zamýšleli nad encyklikou Laudato si´. Diecézní biskup, mons. Pompilli k tématu setkání dodává: „Chceme se detailně zaobírat nezaměstnaností, která je ve zdejším kraji vážným problémem.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.