Papež: Podívat se, zda se světové události uskutečnily podle Boží vůle

31.12.2015 

V bazilice svatého Petra jako obvykle na konci kalendářního roku sloužil Petrův nástupce bohoslužbu nešpor. Součástí liturgie prvních večerních chval ze slavnosti Matky Boží byla adorace Nejsvětější svátosti a zpěv hymnu Te Deum. Papež František ve své homilii rozjímal nad slovy zmíněného hymnu v kontextu Svatého roku a řekl, že „milosrdenství je světlem, které umožňuje lépe chápat to, co jsme v uplynulém roce prožili, i naději, která jde s námi do nového roku“:

Procházet dny uplynulého roku lze připomínkou faktů a událostí, které přinesly radost a bolest, anebo snahou pochopit, zda jsme vnímali přítomnost Boha, který vše obnovuje a podporuje svojí pomocí. Jsme zváni ověřit si, zda se světové události uskutečnily podle Boží vůle, anebo, zda jsme popřávali sluchu převážně lidským projektům, zatíženým často soukromými zájmy, nenasytnou žádostí po moci a svévolným násilím.
Nicméně, dnes potřebujeme zaostřit svůj zrak zvláště na znamení, která nám poslal Bůh, abychom mohli nahmatat moc Jeho milosrdné lásky. Nemůžeme zapomínat, že mnohé dny byly poznamenány násilím, smrtí, nevyslovitelným utrpením mnoha nevinných, uprchlíků nucených opustit svoji vlast, mužů, žen a dětí bez trvalého příbytku, potravin a živobytí. Přece však byly dny letošního roku naplněny velkolepými činy dobroty, lásky a solidarity, i když se nedostaly do televizního zpravodajství! Tato znamení lásky nemohou a nesmějí být zatemňována zpupností zla. Dobro vždycky vítězí, třebaže se někdy může zdát slabším a skrytým.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.