Nezvěstný františkán v Sýrii

28.12.2015 

Od 23. prosince je nezvěstný jednačtyřicetiletý syrský františkánský kněz Dhiya Azziz, faráž z Jakubijja (foto). Podle posledních informací se vracel pronajatým vozem z Turecka, kde byl navštívit svou rodinu. Informuje o tom kustódie Svaté země, která považuje za důvodné domnívat se, že byl unesen některou z vojenských skupin.
P. Dhiya už má za sebou jednu zkušenost se zajetím. V červenci byl unesen džihádisty, ale podařilo se mu utéct. Hovoří kustód Svaté země o. Pierbattista Pizzaballa:

Nemáme žádné zprávy od ranních hodin 23. prosince. Cestoval nebezpečnou oblastí, aby se vrátil do své farnosti. Jsou tedy dvě možnosti, buď jej zajal někdo z povstalců nebo – Bože chraň – byl zabit. Víme jen, že vyjel z Lázikíja, což je důležité město na pobřeží. Jeho trasa do Jakubijja měla být velmi krátká, ale vzhledem k tomu, že jde o nebezpečnou oblast, musel si zajet do středu země. Cestování po Sýrii je dnes vysoce nebezpečné. Byl nucen cestovat, protože jeho rodiče, kteří utekli do Turecka, jsou nemocní. Musel tedy podstoupit nebezpečí a nedopadlo to dobře. Doufejme, že se mu opět podaří uprchnout.

P. Azziz pochází se narodil v Mosulu a vyrostl v křesťanské vesnici Qaraqosh na severu Iráku, v oblasti, která je dnes pod kontrolou tzv. Islámského státu a odkud museli odejít všichni. Sám se nabídl k službě v syrské Jakubjji, v oblasti, kterou kontrolují povstalci a je tedy rovněž nebezpečná.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.