Svatý otec: Pravá radost zakoušená v rodině není něco nahodilého či nenadálého

27.12.2015 

V poledne Svatý otec jako každou neděli pozdravil věřící shromážděné na Svatopetrském náměstí. Nejméně 50 tisíc jich dnes přivítalo Petrova nástupce potleskem, když se objevil v okně, ze kterého je oslovil. Mimo jiné řekl:

Pravá radost, která se zakouší v rodině, není něco nahodilého a nenadálého. Je to radost, která je plodem hluboké mezilidské harmonie, jež umožňuje zakoušet, jak krásné je být spolu a vzájemně si pomáhat na životní pouti. Základem radosti je však vždycky přítomnost Boha, Jeho přívětivá, milosrdná a trpělivá láska ke všem.
Pokud rodina neotevře dveře Boží přítomnosti a Boží lásce, ztrácí harmonii, převládnou individualismy a radost se vytrácí. Avšak rodina, která žije radostí – radostí z života a radostí z víry - spontánně ji předává, je solí země a světlem světa, kvasem celé společnosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní papež obrátil pozornost k situaci kubánských migrantů ve Střední Americe:

Myslím v této chvíli na početné kubánské migranty, kteří trpí těžkostmi ve Střední Americe a mnozí z nich jsou oběťmi obchodování s lidmi. Vyzývám země tohoto regionu, aby s velkorysostí znovu vyvinuly nezbytné úsilí ke včasnému řešení tohoto humanitárního dramatu.

„Humanitární drama“, o kterém mluví papež František, se týká „početných kubánských migrantů“, kteří opustili Kubu svobodně po uvolnění předpisů o cestování, ke kterému došlo před rokem (tedy 17.12.2014) a kteří chtějí využít platnosti zákona USA o kubánské emigraci zvaného Ajuste Cubano, který umožňuje automatické přijetí kubánských migrantů bez ohledu na to, zda vstupují do USA legálně či ilegálně. V roce 2006 byl tento zákon ještě doplněn o další ekonomické výhody určené lékařům a zdravotníkům, což způsobilo velký odliv lékařského personálu ze země. Nynější nával migrantů způsobený hlavně nedostatkem dopravních prostředků v zemích severní Ameriky je vyvolán také zdráhavým postupem amerických úřadů, poněvadž není jasné, zda zmíněný zákon o kubánské migraci dosud platí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.