Nepálští křesťané ve svízelích

1.9.2004 

Křesťané v Nepálu se stávají cílem demonstrací. Veřejné autority doporučily křesťanům neopouštět jejich farnosti, vzhledem k nebezpečí které jim hrozí z důvodu smrti 12 unesených Nepálců v Iráku. Obyvatelé Nepálu odsuzují Spojené Státy z odpovědnosti za smrt rukojmích. ?Jelikož Spojené Státy jsou zde pokládány za křesťanský národ, křesťané v Nepálu se ocitají také v nebezpečí,? říká otec Justin Lapcha v rozhovoru pro Asia News.

V hlavním městě Kathmandu probíhají demonstrace a bylo zaútočeno na místní mešitu poté, co bylo zveřejněno video o popravě 12 Nepálských obyvatel Islámskými teroristy. Islamisté říkají v prohlášení, že popravili Nepálce, protože ti přišli z jejich země, aby bojovali proti Islámu a aby sloužili židům a křesťanům a že věří v Budhu jako jejich Boha.

?Neměli bychom vycházet mimo území našich farností, jelikož je to nebezpečné. Minulou noc se mnoho lidí shromáždilo před farními budovami. Také protestantské farnosti byly obklíčeny demonstranty,? říká otec Justin, nepálský kněz z farnosti v Kathmandu. Na otázku co si myslí o vraždách v Iráku, odpovídá: ?My všichni jsme nepálci, ať katolíci nebo lidé jiných vyznání. My všichni sdílíme bolest rodin zavražděných a protestujeme proti brutalitě takových nelidských činů. Náboženství nemá nic společného s tím co se stalo,? řekl otec Justin Lapcha agentuře Asia News.

V Nepálu žije asi 500 000 křesťanů z celkového počtu 23 miliónů obyvatel Nepálu. Z nich je asi 7 000 katolíků. 75% obyvalel jsou Hinduisté, 8 % budhisté a asi 4% obyvatel této himalájské země tvoří muslimové.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.