Benedikt XVI.: Doba svádí k nepřátelství a teroru, proto potřebujeme Světlo

19.12.2015 

Vánoční strom, který se v pátek v podvečer rozsvítil na náměstí sv. Petra, má dvě špičky. Jak vysvětlili dárci z řezenské diecéze, chtěli totiž jednu věnovat papeži Františkovi a druhou svému rodákovi Benediktu XVI. Při krajanském setkání požádali emeritního papeže o krátké zamyšlení. „Těší mne, že tento vánoční smrk za sebou zanechává stopu přátelství, která vede ze severu na jih, ale vnáší přátelství také do celého světa“, řekl Benedikt XVI. a pokračoval:

“Tento strom totiž nezáří jenom na Svatopetrském náměstí v Římě, ale vyzařuje také do celého světa. Lidé se na něj dívají jako na znamení světla, přátelství, usmíření a dobra. Onen strom nám říká, že Bůh je naším přítelem, a proto jsme také my navzájem přáteli a sourozenci. Toto poselství potřebujeme právě v tomto čase, který s sebou nese tak veliké nebezpečí, že upadneme do nepřátelství a násilí. Tím více podporujme přátelství, které je světlem, a vnášejme je do světa. Děkuji vám, že vydáváte toto svědectví a že Bavorsko se projevuje jako místo dobroty, srdečnosti a lidskosti, vycházející z víry. Těší mne, že je to víra živá a přítomná.“

Poděkoval Benedikt XVI. bavorské delegaci, která jej přijela pozdravit do Vatikánu. Při páteční inauguraci jesliček uvedl kard. Bertello, předseda Governatorátu Městského státu Vatikán, že po skončení vánoční doby bude dílo tridentských umělců věnováno do Betléma. Na přání Svatého otce Františka ozdobí tamní Baziliku Narození Páně.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.