Papež František: Spravedlností a solidaritou proti třetí světové válce

19.12.2015 

Audienční aulu Pavla VI. dnes zaplnilo na sedm tisíc zaměstnanců Italských státních drah, tedy asi jedna desetina z jejich celkového počtu. Předvánoční setkání s papežem Františkem se pojilo k pátečnímu otevření Svaté brány v charitní ubytovně poblíž římského hlavního nádraží. Na její rekonstrukci se totiž podílely právě Italské dráhy společně s diecézní Charitou. Papež ve své promluvě připomenul také jiné sociální iniciativy státního železničního podniku. Mimo jiné jsou to asistenční centra v desítkách italských měst, jakési „antény“ pro lidi v obtížích, podotkl.

“Všichni bychom potřebovali takováto tykadla, která by nám pomáhala zachytit signály okolního dění, vnímat utrpení druhých lidí a nepřecházet je bez povšimnutí. Prostřednictvím těchto přepážek železnice spolupracují na soudržnosti země – nejenom zeměpisné, nýbrž také sociální. Přispívají k tomu, aby nikdo nezůstával pozadu, aby se neprohluboval rozpor mezi zámožnými a nemajetnými lidmi“.

Nedávno zahájený Svatý rok, pokračoval papež, nás má především naučit, že milosrdenství je pro člověka nejhlavnějším a skutečným lékem. Kolik nemocí dokáže vyléčit milosrdné pohlazení, poznamenal František. Naléhavě tento lék potřebujeme a máme si jej navzájem předávat.

“Právě k tomu odkazují Svaté brány, které se v těchto dnech otevírají ve všech diecézích světa. Kdo v lásce projde touto branou, nalezne odpuštění, útěchu a povzbuzení k tomu, aby přinášel dary a velkomyslně se vydával ke spáse svých bratrů i své vlastní spáse. Dejme se všichni proměnit průchodem onou duchovní branou, aby vnitřně poznamenala náš život. Dejme se vtáhnout do Svatého roku milosrdenství, abychom obnovili svou společnost, vnesli do ní spravedlnost a solidaritu zejména v této třetí světové válce, která vypukla a kterou po částech prožíváme.“

Vyzýval papež na setkání se zaměstnanci Italských drah při dnešní dopolední audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.