Papež: Mít rád a promíjet je znamením toho, že víra proměňuje srdce

16.12.2015 

Na Svatopetrském náměstí přišlo dnes dopoledne přibližně 20 tisíc lidí na generální audienci. Katechezi Petrova nástupce předcházelo čtení z Janova evangelia (Jan 10,7-9), ve kterém se Ježíš prohlašuje za bránu vedoucí do ovčince. Papež František mluvil o znameních probíhajícího Svatého roku a mimo jiné řekl:

Milosrdenství a odpuštění nesmějí zůstat krásnými slovy, nýbrž denně se mají uskutečňovat. Mít rád a promíjet je konkrétní a viditelné znamení toho, že víra proměnila naše srdce a umožňuje samotnému Božímu životu, aby se v nás vyjádřil. Tento životní program nezná přestávku či výjimku, ale žene nás, abychom šli stále neúnavně dál s jistotou, že jsme podporováni otcovskou přítomností Boha.

Dále pak Svatý otec upozornil na svátost smíření:

Důležitým znamením Svatého roku je zpověď. Přistoupit k této svátosti, která nás smiřuje s Bohem, znamená učinit přímou zkušenost s Jeho milosrdenstvím, znamená najít Otce, který odpouští, Boha, který odpouští všechno. Bůh nás chápe i s našimi omezeními a našimi kontradikcemi. A nejenom to. Bůh nám svojí láskou říká, že když svoje hříchy uznáváme, je nám ještě blíže a vybízí nás hledět vpřed. Když uznáváme svoje hříchy, v nebi se slaví. Ježíš pořádá slavnost a tou je Jeho milosrdenství, neklesejme na mysli. Kupředu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.