Papež: K mluvení o radosti je dnes zatřebí odvahy, ale především víry

13.12.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem shromáždilo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval tři otázky, kladené Janu Křtitelovi v evangeliu třetí neděle adventní.

Otázku – co máme dělat? – berme také za svou. Dnešní liturgie nám Janovými slovy opakuje, že je třeba se obrátit, změnit směr jízdy a vydat se cestou spravedlnosti, solidarity a střídmosti. To jsou neodmyslitelné hodnoty plně lidské a autenticky křesťanské existence. Obraťte se! Taková je syntéza Křtitelova poselství. Liturgie této třetí neděle adventní nám pomáhá znovu objevit jednu zvláštní dimenzi obrácení, totiž radost. Kdo se obrátí a přiblíží k Pánu, pociťuje radost. Prorok Sofoniáš dnes říká Jeruzalému: „Jásej, siónská dcero“ (Sof 3,14) a apoštol Pavel vybízí filipanské křesťany: „Radujte se stále v Pánu“ (Flp 4,4). Dnes je zapotřebí odvahy k mluvení o radosti a především je zapotřebí víry! Svět je sužován tolika problémy, budoucnost obtížena neznámem a obavami. Křesťan je však přece radostný a jeho radost není nic povrchního a prchavého, nýbrž hlubokého a stabilního, protože je Pánovým darem, který naplňuje život. Naše radost se vyvozuje z toho, že „Pán je blízko“ (Flp 4,5): je blízko svojí něhou, milosrdenstvím, odpuštěním a láskou.
Panna Maria ať nám pomáhá posilovat naši víru, abychom uměli přijímat Boha radosti, Boha milosrdenství, který chce neustále přebývat mezi svými dětmi. A naše Matka ať nás naučí sdílet slzy s těmi, kdo pláčí, abychom mohli sdílet také úsměv.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k politickému dění:

Konference o klimatu v Paříži se právě skončila přijetím dohody, kterou mnozí označují za historickou. Její uskutečnění bude od každého vyžadovat sborové nasazení a velkodušnou odevzdanost. S přáním, aby byla zvláštní pozornost věnována těm, kdo jsou nejvíce zranitelní, vybízím celé mezinárodní společenství, aby pečlivě pokračovalo v započaté cestě ve znamení stále činorodější solidarity.

Potom papež dodal:

Příští úterý 15. prosince začíná v Nairobi ministerská konference Světové obchodní organizace. Vybízím účastnické země, aby rozhodnutí, která budou přijata, brala ohled na potřeby těch nejchudších a nejzranitelnějších lidí, jakož i na legitimní očekávání méně rozvinutých zemí a na obecné dobro celé lidské rodiny.

Potom se Petrův nástupce opět vrátil k probíhajícímu Svatému roku:

Ve všech katedrálách světa se otevírají Svaté brány, aby místní církve mohly plně prožívat Svatý rok milosrdenství. Doufám, že tento silný moment podnítí mnohé, aby se stali nástrojem Božího jemnocitu. Jako projev skutků milosrdenství se otevřou také Brány milosrdenství v místech nepohodlí a marginalizace. V této souvislosti zdravím vězně z celého světa, a zvláště vězně z Padovy, kteří jsou dnes s námi duchovně spojeni v modlitbě a děkuji jim za darovaný koncert.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.