Bůh nikomu neodnímá možnost spásy

13.12.2015 

Papež František před nedělním Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

V dnešním evangeliu je třikrát vyslovena otázka: „Co máme dělat?“ (Lk 3,10.12.14). Kladou ji Janu Křtitelovi tři kategorie lidí. Nejprve zástup všeobecně, potom celníci, tedy výběrčí daní a za třetí vojáci. Každá z těchto skupin se proroka táže, co dělat pro obrácení, které hlásal. Jan odpovídá zástupu lidí, aby se dělili s ostatními o vše potřebné, a říká jim: „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně“ (v.11). Druhé skupině, tedy celníkům pak říká, aby nevybírali víc, než je stanoveno“ (srov. v.13). Co to znamená? Nepodílet se na úplatcích. Křtitel je jasný. A třetí skupinu – vojáky – žádá, aby se na nikom nedopouštěli násilí a byli spokojeni se svým žoldem (srov. v.14). To jsou tři odpovědi na tři otázky těchto skupin. Tři otázky na tutéž cestu obrácení, které se projevuje konkrétním nasazením za spravedlnost a solidaritu. To je cesta, kterou veškerým svým kázáním ukazuje Ježíš, cesta činorodé lásky k bližnímu.

Z těchto napomenutí činěných Janem Křtitelem chápeme, jaké by měly být obecné tendence tehdejších držitelů moci. Věci se tolik nezměnily. Žádná kategorie lidí však není vyloučena z cesty obrácení vedoucímu ke spáse, ani celníci, kteří byli z definice považováni za hříšníky, nejsou vyloučeni ze spásy. Bůh nikomu neodnímá možnost spásy. On takříkajíc baží po prokazování milosrdenství, chce se slitovat nade všemi a každého zahrnout smířením a odpuštěním v něžném objetí.

Tuto otázku – co máme dělat? – berme také za svou. Dnešní liturgie nám Janovými slovy opakuje, že je třeba se obrátit, změnit směr jízdy a vydat se cestou spravedlnosti, solidarity a střídmosti. To jsou neodmyslitelné hodnoty plně lidské a autenticky křesťanské existence. Obraťte se! Taková je syntéza Křtitelova poselství. Liturgie této třetí neděle adventní nám pomáhá znovu objevit jednu zvláštní dimenzi obrácení, totiž radost. Kdo se obrátí a přiblíží k Pánu, pociťuje radost. Prorok Sofoniáš dnes říká Jeruzalému: „Jásej, siónská dcero“ (Sof 3,14) a apoštol Pavel vybízí filipanské křesťany: „Radujte se stále v Pánu“ (Flp 4,4). Dnes je zapotřebí odvahy k mluvení o radosti a především víry! Svět je sužován tolika problémy a budoucnost je obtížena neznámem a obavami. Křesťan je však přece radostný a jeho radost není nic povrchního a prchavého, nýbrž hlubokého a stabilního, protože je Pánovým darem, který naplňuje život. Naše radost se vyvozuje z toho, že „Pán je blízko“ (Flp 4,5): je blízko svojí něhou, milosrdenstvím, odpuštěním a láskou.

Panna Maria ať nám pomáhá posilovat naši víru, abychom uměli přijímat Boha radosti, Boha milosrdenství, který chce neustále přebývat mezi svými dětmi. A naše Matka ať nás naučí sdílet slzy s těmi, kdo pláčí, abychom mohli sdílet také úsměv.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.