Ministr kultury ČR na návštěvě Vatikánu

12.12.2015 

Na návštěvu Říma přicestoval v těchto dnech (11.-13. prosince) ministr kultury České republiky, pan Daniel Herman, který Vatikánskému rozhlasu poskytl rozhovor. Zeptali jsme se nejprve na účel jeho cesty:

Jedná se o moji oficiální návštěvu Vatikánu a právě otevření Svaté brány v bazilice sv. Jana na Lateránu je takovým středobodem. Myslím, že je důležité, účastní-li se členové vlády také těchto duchovních aktivit. Ale samozřejmě kromě této bohoslužby jsem měl také různá setkání. Jednak s velkokancléřem Suverénního řádu Maltézských rytířů, Albrechtem Freiherr von Boeselagerem a se sekretářem pro styky Svatého stolce se státy, arcibiskupem Richardem Gallagherem a využil jsem této příležitosti k návštěvě kardinála Giovanniho Coppy, kterému jsem pogratuloval k jeho nedávným devadesátým narozeninám. Je to první polistopadový nuncius v České republice neboli v tehdejším Československu. Velice dobře si pamatuji jeho přílet v roce 1990, protože letos si připomínáme také 25. výročí obnovení diplomatických styků.

A co bylo tématem rozhovoru se sekretářem pro vztahy se státy?

S panem arcibiskupem Gallagherem jsem hovořili především o mezinárodní situaci a o humanitární krizi spojené s uprchlickou vlnou. Naprosto jsme se shodli na potřebě mezinárodní koordinace těchto aktivit a na potřebě solidarity. Samozřejmě, že i bezpečnostní otázky jsou vysokou prioritou, takže tam, jak církev, tak Vatikán pochopitelně mají mnoho a mnoho společného s ostatními zeměmi, kterým záleží na zmírnění této humanitární krize, a samozřejmě i na zabezpečení třeba památkových objektů před eventuálními riziky spojenými třeba se zneužíváním této situace některými teroristickými organizacemi. Hovořili jsme i o situaci v České republice. Pan arcibiskup vyjádřil potěšení nad tím, že vztahy mezi církví a českou vládou a českým státem jsou velmi standardní a dobře fungují na bázi kooperačního modelu, co se týká oblasti památkové péče, výchovy, duchovenské péče v armádě, policii a ve věznicích, takže to jsou modely, které se skutečně podařilo znovu nastartovat po listopadu 1989 a to je hodnoceno jako velmi dobré a pan arcibiskup plánuje také svoji návštěvu v Praze, takže jsem ho pozval také k návštěvě ministerstva kultury.

Řekl pro Vatikánský rozhlas ministr kultury České republiky, pan Daniel Herman.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.