Reskript o zřízení Papežské komise pro aktivity ve zdravotnickém sektoru

12.12.2015 

Papež František při pondělní audienci pověřil kardinála státního sekretáře Pietra Parolina, aby ustavil novou zvláštní komisi, která se bude nazývat „Papežská komise pro činnost církevních právnických osob ve zdravotnickém sektoru“. Učinil tak poté, co byl obeznámen s problémy některých katolických zdravotnických zařízení a s cílem zlepšit jejich správu, zachovat jejich majetek a vyzdvihnout zakladatelské charisma. Kardinál Parolin tuto komisi založil dnešním reskriptem „Ex audientia SS.MI“. Komise bude podléhat normám římské kurie, bude vybavena zvláštními stanovami a bude mít k dispozici svůj sekretariát. Bude ji tvořit šest odborníků z oblastí zdravotnictví, správy nemovitostí, managmentu, ekonomicko-administrativního a finančního sektoru.

Komise bude podřízena přímo sekretariátu Svatého stolce a v rámci své úlohy je oprávněna k jakémukoli právnímu či finančnímu zásahu. Bude vystavovat kongregacím římské kurie, kterým jsou podřízeni provozovatelé církevních zdravotnických zařízení, souhlas nezbytný k udělení kanonického oprávnění k činnosti ve zdravotnické oblasti, její reorganizaci či ukončení. Rovněž tak bude dohlížet nad využitím nemovitostí ve zdravotnickém sektoru. Při této dozorčí a kontrolní úloze bude mít komise přístup k veškeré dokumentaci a zdrojům, potřebným pro svou činnosti, včetně zapojení dalších externích společností, odborníků a poradců.

Jak dále čteme v reskriptu kardinála Parolina, komise má provést analýzu současného církevního zdravotnického systému a zejména se zaměřit na věrnost jeho původnímu poslání a charismatu a na dodržování principů sociální nauky církve. Má navrhnout řešení kritických situací a vypracovat nové modely pro církevní právnické osoby veřejného práva, které působí ve zdravotnickém sektoru. Dodejme, že reskript je zřejmou reakcí na případy několika zdravotnických zařízení (kupříkladu římský dermatologický institut IDI či nemocnice založená o. Piem v San Giovanni Rotondo), které před podvodným úpadkem zachránil finanční zásah Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.