Arcibiskup Nzapalinga: Papež oslovil muslimy

10.12.2015 

„Papež přišel jako poutník, aby nás vybídl k míru. Nyní se my musíme stát poutníky míru v naší zemi,“ řekl agentuře Fides arcibiskup Dieudonné Nzapalainga z Bangui, hlavního města Středoafrické republiky. Jako odpověď na příklad Svatého otce se po konfliktech minulých dní rozhodl projít pěšky muslimskou čtvrtí PK5. Spolu s mladými lidmi uspořádal „karavanu míru“, která se snažila dát najevo přátelské nastavení vůči muslimům.

Musíme nechat padnout zeď strachu a nedůvěry, vyjít druhému vstříc, pozdravit ho a promluvit s ním,“ vysvětluje arcibiskup Nzapalinga. „Prošel jsem čtvrtí jako poutník míru. Vybízel jsem kolemjdoucí, aby se navzájem přijímali, odpouštěli si a zapojili se do rekonstrukce země na základě smíření, které lze přeložit termínem „milosrdenství“, jak nám ho sem přijel zprostředkovat papež František.

Arcibiskup hlavního města Středoafrické republiky potvrzuje, že papež hluboce oslovil muslimskou komunitu. Právě mladí muslimové ze čtvrti PK5 složili zbraně a rozhodli se vést rozhovory se svými křesťanskými bratry, říká arcibiskup Nzapalainga z Bangui.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.