Dopis z Aleppa: Páté vánoce pod bombami, bez vody a proudu

9.12.2015 

„Drazí přátelé, už pátým rokem budeme slavit vánoce za stálého bombardování, bez pitné vody a elektrického proudu“. Těmito slovy začíná dopis aleppského arcibiskupa Jeana-Clémenta Jeanbarta francouzské větvi papežské charitativní nadace Kirche in Not. Biskup druhého největšího syrského města, které je v trvalém obležení a rozdělené na dvě části, děkuje za pomoc, kterou nadace posílá místní církvi.

„Nevím, kdo z vás zažil něco tak smutného a deprimujícího“, pokračuje řecko-melchitský biskup, „avšak ujišťují vás, že je skutečně těžké prožívat toto krásné období adventního očekávání za neustálého strádání a nejistoty a také v oddělení od zbytku světa v důsledku nesmyslého a tvrdého embarga“. V souvislosti s pařížskými atentáty biskup Jeanbart prosí Pána, aby Evropu ušetřil pekelných muk, jaká Sýrie prožívá už několik let. „Nikomu je nepřejeme, ani svým nepřátelům“, píše biskup.

Navzdory všeobecné bídě se aleppská církev snaží, aby umenšila utrpení obyvatel a dodala jim odvahu. Díky prostředkům charitativní nadace poskytuje tisícům lidí studijní stipendia, lékařskou péči, potravinové dávky a půjčky. Řecko-katolický metropolita Aleppa vysvětluje, že v letošním roce církev zprovoznila 300 nádrží vody o kapacitě 500 litrů. O roznášku vody starým lidem se postarala skupina mladých dobrovolníků. Dále byl zahájen učební kurz pro zedníky, kteří se uplatňují při rekonstrukci vybombardovaných budov. V závěru svého dopisu aleppský biskup děkuje všem dobrodincům, kteří nezapomínají na křesťany, z nichž se ve vlastních domovech stali rukojmí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.