Papež František rozsvítil vánoční strom v Assisi

7.12.2015 

Papež František včera večer prostřednictvím videospojení rozsvítil vánoční strom a jesličky v rodném městě italského národního patrona, sv. Františka z Assisi. Rámcem betlémské scenérie se přitom stal sedmimetrový dřevěný člun, který v březnu loňského roku zachránil životy devíti tuniských migrantů, kteří se vylodili na ostrově Lampedusa. Tato loď nyní symbolizovala betlémskou jeskyni, v jejímž středu se zabydlela Svatá rodina, obklopená záchrannými vestami. Papež ve Vatikánu symbolicky zažehl svíci, čímž osvětlil prostranství před bazilikou sv. Františka v Assisi, a poté se spontánními slovy obrátil ke stovkám přítomných věřících. Bylo mezi nimi také třicet uprchlíků z Afghánistánu, Kamerunu, Nigérie a Sýrie, které podporuje městská Charita.

Papež při pohledu na loďku připomenul tisíce mrtvých, kteří utonuli ve Středozemním moři a zdůraznil: Pán přišel, aby nám dodal naději, aby nám řekl, že je milosrdný a že je silnější než smrt a jakékoli zlo.

“Zvu vás, abyste o těchto vánocích otevřeli svá srdce milosrdenství a odpuštění. Není však jednoduché odpustit prožité hrůzy, opravdu to není jednoduché.“

Svatý otec pak poděkoval zaměstnancům italské pobřežní stráže. Tito skvělí mužové a ženy se stali nástrojem a rozsévači naděje, kterou nám Ježíš přinesl, řekl František a vyslovil hluboké ocenění na adresu jihoitalských krajů, které jsou v národním povědomí spíše synonymem zaostalosti, organizované kriminality a mizivé pracovní morálky.

“Jih Itálie byl příkladem solidarity pro celý svět! Přeji každému člověku, aby při pohledu na jesličky mohl Ježíši říci: Také já jsem přiložil ruku k dílu, abys Ty mohl být znamením naděje!“

Krátce před papežovým vstupem zazněla dvě svědectví – promluvil důstojník italské pobřežní hlídky, který se svou posádkou zachránil z moře na pět tisíc lidí, včetně novorozenců. Druhé svědectví pronesla kamerunská žena, která utekla před kriminální skupinou islamistického ražení, zvanou Boko Haram. Přišla o čtyřletou dceru, strávila tři měsíce v libyjském věznění, navzdory těhotenství byla opakovaně znásilněna a konečně se spolu s další stovkou Afričanů vylodila v Itálii. Závěr papežova krátkého vstupu proto patřil hlavním protagonistům letošních vánoc v Assisi, migrantům a uprchlíkům.

“Všem uprchlíkům říkám prorokovými slovy: Pozdvihněte hlavu, Pán je blízko. A s Ním také síla, spása a naděje. Srdce je možná bolavé, avšak hlava je vzpřímená v naději v Pána. Objímám vás všechny – uprchlíky i zaměstnance pobřežní stráže – a přeji vám vánoce naplněné nadějí a Pánovým pohlazením.“

Večerní mši svatou v Assisi sloužil Prefekt papežského domu, arcibiskup Georg Gänswein. „Nastal čas“, řekl v kázání, „abychom naslouchali Pánovu slovu. Jinak nás ovládne dojem, že smršť morální nezřízenosti nejenom zatemní přítomnost Boha jako někoho, kdo brání životu, ale uvrhne do stínu také krásu člověka“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.