Souhrn poselství Jana Pavla II. patriarchovi ruské pravoslavné církve

31.8.2004 

Souhrn poselství, které Jan Pavel II. zaslal patriarchovi Ruské pravoslavné církve u příležitosti sobotního přednání Ikony Panny Marie Kazaňské:

Dnešní přání je, aby ?nás uctívaný obraz mohl vést na naší cestě k Evangeliu, po boku Ježíše.? Ve svém osobním sdělení, které poslal patriarchovi Alexeji II., se Jan Pavel II. vracel vícekrát k tomu, aby zdůraznil svou naději v pokrok ekumenismu. Tuto naději vkládá, spolu s ?ruským národem? a s ?celým lidstvem?, v Pannu Marii kazaňskou, která se vrátila do své vlasti po téměř stoletém ?putování? po celém světě. Ve svém vzkazu, z části citovaném kardinálem Walterem Kasperem během projevu na konci sobotního slavnostního obřadu, Svatý Otec vzpomíná na ?dlouhá období zkoušek a utrpení, kterým ruská církev prošla?, a zdůraznil, jak v poslední době ruský národ a církev znovunalezly svobodu. Když hovořil o nynější situaci, Svatý Otec řekl, že ?i přes rozdíly, které stále přetrvávají mezi křesťany, tato svatá ikona je jedním ze symbolů, označující jednotu křesťanů?. Právě tato ?kazanskaja?, ikona ?tak blízká víře a historii křesťanů v Rusku?, dodává Svatý Otec, ?kvůli záhadným záměrům Boží prozřetelnosti, během let svého putování sjednotila kolem sebe víru pravoslavných a jejich bratrů katolíků z celého světa?.

?Římský biskup ? čteme dále ve vzkazu Jana Pavla II. pro patriarchu z Moskvy ? se modlil před touto posvátnou ikonou za to, aby přišel den, kdy budeme schopni prohlásit světu, jedním hlasem a za viditelné jednoty, záchranu našeho jediného Boha a jeho vítězství nad ničemnými, hříšnými silami, které se snaží poškodit naši víru a naši svědčící jednotu?. K dnešním modlitbám pravoslavné církve, stojí na konci prohlášení, se připojují ?všichni synové a dcery katolické církve, s jejich hlubokou oddaností a uctíváním sv. Matky?. Ať nás ?tento uctívaný obraz vede na cestě k Evangeliu, po boku Ježíše, a ať ochraňuje národ, ke kterému se vrací a celé lidstvo?.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.