Užití síly není řešením, varuje apoštolský nuncius v Sýrii

5.12.2015 

Užití síly nemůže být (jediným) řešením syrské krize, tvrdí apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Mario Zenari. Reaguje tak na rozhodnutí Velké Británie bombardovat základny tzv. Islámského státu. Vatikánský diplomat připomíná, že země je po téměř pětileté válce na pokraji sil.

”Lidi plně zaměstnává každodenní život a problémy s přežitím, zejména teď, když se blíží zima. Duše všech lidí touží po konci této války, násilí, prolévání krve. Chtějí se vrátit do práce. Myslím, že pro místní lidi je těžké o tom všem mluvit, protože stále vidí někoho umírat…A to bolí.”

Anglikánský arcibiskup o rozhodnutí londýnské vlády prohlásil, že válka nestačí, že je zapotřebí celistvý přístup. Co si o tom myslíte?

”Je jasné, že je nutné pracovat v širokém prostoru dialogu, kulturní osvěty. To by mělo být první bitevní pole. Ostatně také v rámci koalice nikoli všichni říkají, že lze tento konflikt vyřešit pouze silou. A tak o něm všichni smýšlejí…”

O uprchlících už se tolik nemluví, jakoby se vytratili z mezinárodní scény. Jaká je tu realita, máte nějaké zprávy?

”Zejména mladí lidé už zde nevidí žádnou budoucnost, a to je vede k emigraci. Řekl bych, že to je další zbraň, namířená proti Sýrii. Exodus pokračuje, i když nemohu přesně říci, zda se umenšil anebo narůstá. Nicméně mezi křesťany je patrný – v kostelech jsou prázdná místa. A jejich odchod bude pokračovat, dokud konflikt potrvá.”

Uvedl apoštolský nuncius v Damašku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.