Papež církevním školám: buďte kvasem společnosti

5.12.2015 

Papež František přijal Sdružení rodičů žáků katolických škol u příležitosti 40. výročí vzniku jejich nadace (AGESC). Podnětem ke vzniku sdružení bylo nepřátelské nastavení společnosti 70. let vůči katolické církvi a s tím související vědomí, že je nutné cíleně vzdorovat převládající kultuře. Tím spíše, že v katolické hierarchii převládla tendence zanechat církevní školy v rukou jednotlivých řeholních kongregací a obrátit pozornost ke státní škole.

Svatý otec ve své promluvě zdůraznil, že cílem katolického vzdělání je na prvním místě výchova k plnosti lidství a ocenil práci tohoto sdružení, které chce stavět mosty mezi školou a prostředím, v němž působí. Jako rodiče máte primární právo a povinnost vychovávat děti – řekl František a pokračoval:

„Vám náleží právo požadovat vhodnou výchovu pro své děti, výchovu, která je integrální a otevřená nejautentičtějším lidským a křesťanským hodnotám. Stejně tak však je na vás, aby škola byla schopná dostát výchovnému úkolu, který jí je svěřen, zejména pokud se definuje jako „katolická“. Prosím Pána, aby katolická škola nikdy nepovažovala význam tohoto adjektiva za samozřejmý! Být katolickým vychovatelem totiž není samozřejmost.“

Papež František vybídl členy sdružení, aby si nepřestávali klást základní otázku, co činí školu skutečně katolickou, protože dosažené výsledky nejsou nikdy jednou pro vždy. Nebuďte mimo okolní svět, nýbrž buďte činní, buďte kvasem společnosti, povzbuzoval František.

„Obracím se k vám s výzvou, která je prostá leč smělá: vynikejte v kvalitě formace. Najděte způsoby a cesty, jak se nemíjet s dnešní společností a kulturou bez povšimnutí. Nejde o halas či projekty přetékající rétorikou. Snažte se vyniknout ve vytrvalé pozornosti zaměřené na člověka a zejména na ty, kdo jsou poslední, skartovaní, odmítaní a zapomenutí. Usilujte o to, abyste přitahovali pozornost nikoli „zevnějšími věcmi“, nýbrž důslednou výchovou zakořeněnou v křesťanském pohledu na člověka a na společnost.“

Papež zmínil také hlavní problém církevních škol, které v Itálii nejsou podporované státem. Zhoršení ekonomické situace mnoha rodin proto v souvislosti s hospodářskou krizí vedlo k uzavření celé řady těchto institutů. František členy sdružení povzbudil, aby nepodléhali malomyslnosti a nadále sázeli na kvalitu výuky, šíření lidských a křesťanských hodnot a zasazovali se o to, aby katolická škola byla dostupná pro všechny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.