Kardinál Parolin na COP21: Učinit součástí dohody etický rozměr

2.12.2015 

Pozdrav Svatého otce a jeho výzvu k plodné práci předal účastníkům pařížské Konference o klimatu (Cop21) vatikánský státní sekretář. Ve svém vystoupení v rámci prvního dne zasedání kardinál Pietro Parolin připomněl, že papež minulý týden věnoval pařížskému setkání velkou pozornost v promluvě při návštěvě Úřadu OSN v Nairobi (26. listopadu). Vyjádřil tam přání, aby konference dospěla k dohodě založené na solidaritě, spravedlnosti, rovnosti a spolupráci. Podle Františka by bylo tragické, kdyby partikulární zájmy převládly nad společným dobrem a vedly k manipulaci informacemi.

Vatikánský státní sekretář poukázal na tři pilíře, na nichž je nutné založit dohodu o klimatu. První je výrazná etická orientace spojená s vědomím, že důsledky klimatických změn nejtíživěji dopadnou na ty, kdo za ně nenesou odpovědnost, totiž na chudé a na budoucí generace. Druhým pilířem je nasměrování vlád, lokálních administrativ i celé společnosti na nový hospodářský model, počítající s nízkým využíváním uhlí a beroucí v potaz integrální rozvoj. Třetí pilíř představuje dlouhodobé nastavení na budoucnost , jehož součástí je výchova a vzdělání v této oblasti.

„Svatý otec nás všechny vybízí, aby konference COP21 vyústila v globální dohodu, výrazně etického rázu, která přijme dlouhodobou vizi orientovanou na tři cíle: snížení vlivu klimatických změn, boj proti chudobě a úctu k důstojnosti člověka“ – uvedl na pařížské konferenci kardinál Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.