Kardinál Parolin: OSN by mělo zvážit rezoluci proti Islámskému státu

23.11.2015 

Když sledujeme zprávy posledních dní, nemůžeme přehlédnout, že válka, výzvy k válce zůstávají skutečností přítomnou v soužití národů a jediným způsobem, jak ji činit méně nelidskou, je podrobit ji regulaci ze strany mezinárodního společenství. – O tom hovořil kardinál státní sekretář Pietro Parolin na sympóziu pořádaném v římské Villa Nazareth u příležitosti 40. výročí Helsinských dohod, které znamenaly významný předěl v zavedení problematiky lidských práv do mezinárodní diplomacie.

Zdá se, že Evropa je v těchto dnech poznamenána barbarskými útoky, k nimž došlo v Paříži, a zdá se také, že „jedinou odpovědí je vůle postavit se síle zbraní stejnými prostředky“, říká kardinál Pietro Parolin a varuje před „mírem na kousky“, totiž před jednostranností, která rezignuje na společné principy. Mělo by se zvážit, zda by proti tzv. Islámskému státu neměla být vydána rezoluce OSN, dodává vatikánský sekretář:

Myslím, že důležité je skutečně společné úsilí. Spojené národy jsou výrazem jednoty mezinárodního společenství. Všechna řešení, která jdou tímto směrem, by se tedy měla zvážit.

Svatý stolec prohlašuje, že je připraven přispět všemi možnými způsoby, aby byla zachována nesporná vláda práva a neúnavné úsilí o řešení sporů u jednacího stolu, jak řekl papež František v sídle Spojených národů, stejně tak jako předcházet tomu, aby nečinnost zůstala jedinou strategií a zbraně jedinou odpovědí. Stejně tak není myslitelné stavět se ke konfliktům „pokusy posílit obranu hranic, které se staly nefunkční v situaci nucené mobility tolika lidí“.

K nadcházející cestě do Afriky, kterou František zahájí už za dva dny, kardinál státní sekretář podotýká:

Je to cesta pro papeže velmi důležitá, protože jde o to přiblížit se těm, kdo trpí, kdo jsou v obtížné situaci. Papež chce svou přítomností být znamením blízkosti a povzbuzení. Maje při tom na paměti ugandské mučedníky, o nichž už Pavel VI řekl, že jsou znamením znovuzrození pro Afriku.

- říká kardinál státní sekretář Pietro Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.