Představena papežská cesta do Afriky. Její program nebude redukován.

20.11.2015 

Příští týden, ve středu 25. listopadu, zahájí papež František svou první cestu na africký kontinent. Zavede jej do Keni, Ugandy a Středoafrické republiky. Mezi hlavní témata cesty budou patřit otázky pokoje, mezináboženského dialogu a svědectví křesťanských mučedníků, řekl na brífinku k nejbližší papežské cestě vatikánský tiskový mluvčí, P. Lombardi.

V rámci první etapy, tedy v Keni, se pojí velká očekávání s papežovým projevem k Agentuře OSN pro životní prostředí. Dalším významným okamžikem bude návštěva v „Kangemi“, jednom ze slumů hlavního města Nairobi, kde se očekává projev navazující na promluvu k lidovým hnutím v Bolívii. A konečně setkání s mladými:
„Právě mladí lidé potřebují povzbuzení, potřebují podnítit k pohledu do budoucna v situaci, v níž není snadné žít křesťanským životem a hledat cesty osobního rozvoje.“

V pátek 27. listopadu se Svatý otec přemístí do Ugandy, kde bude ústředním bodem návštěvy mše svatá za mučedníky této země. Po té se papež odebere do charitativního domu v Nalukolongu, spravovaného jezuity. Jak poznamenal P. Lombardi, v Ugandě působí 288 zdravotnických institucí vedených katolickou církví.

Poselství míru a smíření bude hlavním tématem návštěvy ve Středoafrické republice, kam se František vydá v neděli 29. listopadu. Papež je očekáván v uprchlickém táboře při jedné katolické farnosti, v němž žije dva tisíce vysídlenců.
„Jak víme, důvodem papežovy cesty do Středoafrické republiky je projevit blízkost národu, který trpí konflikty a napětím. Návštěva uprchlického tábora je papežovou prioritou a je to také první věc, kterou udělá po setkání s místními vládními představiteli.“

Ve všech třech afrických státech se papež František bude pohybovat v otevřeném papamobilu, aby měl přímý kontakt s lidmi. Mezi význačné momenty bude patřit setkání s muslimskou komunitou v hlavní mešitě v Bangui. Svatý otec si váží úsilí vytvořit v této zemi platformu mezináboženského dialogu, jak o to usiluje tamní arcibiskup Nzapalainga, spolu s evangelickým pastorem a imámem. V Bangui, během liturgie v místní katedrále, papež také otevře vůbec první Svatou bránu Jubilea milosrdenství.

P. Lombardi opakovaně potvrdil, že papež trvá na návštěvě Středoafrické republiky a její program zůstává nezměněn:
„Jako každý uvážlivý člověk i my sledujeme situaci a vnímáme, co se děje... nicméně za současného stavu věcí počítáme nadále s cestou do Středoafrické republiky.“

Papež František během této 11. zahraniční apoštolské cesty pronese 19 promluv, z toho 14 italsky, dvě anglicky, dvě španělsky a jednu francouzsky. Vatikánský mluvčí rovněž poznamenal, že kardinál státní sekretář Parolin bude po boku Svatého otce v Keni a v Ugandě. Do Středoafrické republiky se s ním nevydá, protože má reprezentovat Svatý stolec na pařížské konferenci o klimatických změnách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.