Papež přijal ukrajinského prezidenta a přislíbil návštěvu Ukrajiny

20.11.2015 

Papež František dnes přijal ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jak čteme v oficiálním prohlášení Svatého stolce, obě strany v srdečném rozhovoru potvrdily dobré vzájemné vztahy. Hlavním tématem schůzky byly otázky spojené s konfliktem na Ukrajině. Obě strany dávají přednost politickému řešení, počínaje dodržování Minských dohod, kterého by se účastnily všechny zaintresované strany.
Při audienci se rovněž mluvilo o humanitární krizi na Ukrajině a jejím řešení, a to zejména v souvislosti s přístupem specializovaných organizací na místa, zasažená válkou, a dále s ohledem na zdravotní péči, výměnu zajatců, hospodářský i společenský dopad konfliktu na celou zemi.
Při setkání papeže Františka s ukrajinským prezidentem bylo rovněž poukázáno na významnou roli církve řecko-katolického i latinského obřadu v ukrajinské společnosti.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas prezident Porošenko mimo jiné řekl:
Dnes je skutečně veliký den, protože v souvislosti s druhým výročím naší „revoluce důstojnosti“ jsme měli možnost setkat se s papežem Františkem. Mluvili jsme o Ukrajině, o míru v naší zemi. Požádal jsem Svatého otce o modlitbu a dostal jsem ujištění o tom, že se za nás skutečně modlí. A to je přesně to, co dnes potřebujeme. Potřebujeme jednotu celého světa, jednotu Evropy, v situaci ohrožení teroristickými útoky. Tak jako jsme projevili solidaritu našim pařížským přátelům, stejnou úroveň solidarity potřebuje Ukrajina v tomto velmi těžkém období ruské agrese a anexe ukrajinských území ze strany Ruska.
Pro mne, jako pro křesťana, měla tato návštěva také velmi osobní rozměr, byla poutí k hrobu sv. Petra, k ikoně sv. Vladimíra a sv. Olgy, vysvěcené u příležistosti tisícího výročí křtu Kyjevské Rusi. (...) Avšak nejdůležitější věcí bylo požehnání Svatého otce Františka pro Ukrajinu, jeho modlitba za Ukrajinu a projevy blízkosti.
Pozval jsem rovněž Svatého otce na návštěvu Ukrajiny v blízké budoucnosti a jsem velmi šťastný, že toto pozvání bylo přijato. Nyní budeme společně pracovat na organizaci návštěvy. Doufám, že k ní dojde u příležitosti 15. výročí návštěvy Jana Pavla II. Věřím, že Ukrajina a Vatikán se dnes přiblížily.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.