Kardinál Tauran o odvaze k odlišnosti

19.11.2015 

Pokud nastává válka civilizací, je třeba uplatňovat rozum, už jen proto, že válka má své zákony, míní kardinál Jean-Louis Tauran. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog mluvil pro francouzskou agenturu I. Media, citovanou dnešním L´Osservatore Romano. Křesťané musí v současném světě najít odvahu k odlišnosti. Zároveň si mají dávat pozor, aby nedávali vzklíčit nenávisti, vyzývá francouzský kardinál. Jako křesťané musíme pokračovat v dialogu, je to naší povinností.

Podle kardinála Taurana vychází terorismus z duchovního prázdna Evropy. Mladí lidé, kteří vstupují mezi teroristy, tak nacházejí práci, peníze a smysl života. Po krátké muslimské katechezi vydělávají tisíc dolarů měsíčně. Řešením je výchova a vzdělání, doporučuje kard. Tauran a poukazuje na vzorovou situaci v Libanonu: Muslimové a křesťané tam žijí společně od mateřské školy do maturity.

Také způsob, jakým se vyučuje historie, je velmi důležitý, zdůrazňuje kuriální kardinál. V Evropě musíme sebrat odvahu k odlišnosti. Dnes je kupříkladu situace taková, že dítě, které se jako jediné z celé třídy přizná k docházce na katechismus, je okamžitě svými spolužáky zesměšněno. A tak si začíná uvědomovat, co to znamená být křesťanem, uvedl kard. Tauran pro francouzskou tiskovou agenturu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.