Betlém a vánoční strom na Svatopetrském náměstí už 8. prosince

18.11.2015 

V den zahájení Jubilejního roku milosrdenství, tedy 8. prosince, bude na vatikánském Náměstí sv. Petra už hotový betlém. Vedle něho, jak je zvykem, bude stát také velký vánoční strom. Dvaatřicetimetrový smrk (kvůli přepravě zkrácený na 25m) letos věnuje papeži Bavorsko. Na rozdíl od předchozích let bude letos hrát všemi barvami, ozdoby totiž vyrobily děti z onkologických oddělení různých italských nemocnic a mají představovat jejich přání a touhy.

Tradiční betlém pochází tentokrát z italského severu. Věnuje ho tridentská provincie a Sdružení přátel jesliček z Tesera. Na pozadí scenérie z okolí Tridentu bude rozestavěno 24 dřevěných postav v životní velikosti v regionálních historických kostýmech.

Přestože betlém a strom na Náměstí svatého Petra budou připraveny už na slavnost Neposkvrněného početí P. Marie, jejich oficiální inaugurace a osvětlení je v plánu až o deset dní později, 18. prosince, kdy jejich donátory a nemocné děti, které se podílely na výzdobě, přijme na zvláštní audienci papež František.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.