Padesáté výročí Paktu z katakomb

17.11.2015 

Psalo se 16. listopadu 1965, do zakončení II. vatikánského koncilu (foto) zbývaly tři týdny. Dvaačtyřicet koncilních otců se sešlo v Domitiliných katakombách kolem eucharistického stolu, aby si vyprosili od Boha milost „zůstávat věrni Ježíšovu duchu“ po návratu do svých diecézí. Tehdy vznikl dokument, který vešel ve známost jako „Pakt z katakomb“. Obrací se k „bratřím v biskupské službě“ a povzbuzuje je k životu v chudobě, aby církev byla chudou služebnicí.

Skupina reprezentovala dalších 82 biskupů, kteří se během koncilu pravidelně scházeli v belgické koleji v Římě. Patřil mezi také O. Yves Congar OP, autor knihy „Za církev chudou a sloužící“, která vyšla na závěr prvního koncilního zasedání. Mezi hlavní iniciátory paktu patřil dělnický kněz Paul Gauthier, karmelitánská řeholnice Marie-Térèse Lescase a arcibiskup Hélder Pessoa Câmara, který se rovněž podílel na sestavení výsledného textu. K Paktu z katakomb záhy připojilo své podpisy dalších pět set koncilních otců.
O dva měsíce dříve, 12. září 1965, navštívil katakomby sv. Domitily také papež Pavel VI. a pod dojmem místa vyslovil slova souznící s úmysly signatářů Paktu: „Na tomto místě byla církev obnažena z jakékoli lidské moci, byla chudá, pokorná, zbožná, utiskovaná, byla heroická,“ řekl papež Montini.

„Církev chudá a církev pro chudé,“ je také jednou z devíz Františkova pontifikátu. Právě nová aktualizace textu, od jehož vzniku uplynulo právě 50 let, dala podnět k uspořádání sympózia, které od 11. do 17. listopadu probíhalo v Casa La Salle v Římě za účasti 250 badatelů. Jeho iniciátorem byl mnichovský Institut pro teologii a politiku ve spolupráci se skupinou Pro Konzil.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.