Pravoslavní a katolíci můžou a musí spolupracovat

30.8.2004 

Jak řekl patriarcha Ruské pravoslavné církve Alexej II., ?pravoslavní a katolíci můžou a musí spolupracovat.?

Ruský patriarcha se po slavnosti předání Ikony Kazaňské Matky Boží setkal soukromě s vedoucím papežské delegace, kardinálem Kasperem, s arcibiskupem Washingtonu kardinálem McCarrickem a s papežským nunciem Antoniem Menninim.

Jak řekl Vatikánské delegaci, Ruští pravoslavní a katoličtí křesťané by měli plodně spolupracovat, aby tak mohli čelit problémům s kterými se potýká Ruská společnost.? Podle jeho slov jde především o hrozbu sekularismu a nebezpečí totalitních sekt, které v Rusku loví věřící a škodí jejich duši.

Během slavnostní ceremonie Patriarcha poděkoval Svatému Otci za vrácení Ikony a vyjádřil svou naději, že tento dar bude prvním krokem v obnovení bratrských vztahů mezi pravoslavnou církví a Vatikánem.

Jak řekl sdělovacím prostředkům, ?Ikona naučila mnohé katolíky milovat Rusko, Ruskou pravoslavnou církev a její kulturní dědictví,? a jak dodal, ?máme naději, že po této události budou následovat další, tak, že naše vzájemné vztahy se v budoucnu zlepší.?

Na otázku o možné návštěvě Svatého Otce v Rusku patriarcha odpověděl: ?Jednání o možné návštěvě Svatého Otce v Rusku budou možná jedině po dokonání základních změn v našich vztazích. V této chvíli je návštěva nemožná,? řekl patriarcha Alexej II.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.