Zádušní mše za oběti pařížských atentátů

16.11.2015 

Kardinál André Vingt-Trois předsedal včera večer v pařížské katedrále Notre-Dame mši svaté za oběti útoků. „Prosme o milost, abychom byli strůjci pokoje,“ říká pařížský arcibiskup, kardinál Vingt-Trois v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas:

Naše reakce nemůže být jiná než hrůza: jde přece o vraždění naslepo, zabíjení lidí, které jsou zcela mimo politické záležitosti. A druhá reakce je soucit s těmi, kdo se stali oběťmi, a s jejich rodinami Násilí samo o sobě není nikdy ospravedlnitelné, ale slepé násilí, jak jej vidíme v těchto atentátech je ještě strašlivější...

Byla zasažena Paříž a to jistě vyvolává velké emoce. Ale musíme mít na paměti, že v mnoha zemích – jako například v Iráku a v Sýrii – je násilí na denním pořádku...

Ano, to je pravda. Ale to, co se stalo v Paříži je zvláštní v tom, že chce nastolit spojení mezi těmito atentáty a tím, co se děje v Sýrii. Cíle takzvaného Islámského státu jsou poměrně čitelné. Chce zavléct válku do centra všech zemí, které bojují proti Isis.

Jak reagovat na strach a nenávist, které mohou takové činy vyvolávat?

Myslím, že jedním z cílů tohoto slepého a krvavého masakru je právě probudit nenávist a rozsévat paniku v srdcích lidí. Nejlepším způsobem jak reagovat, přinejmenším pro nás křesťany, je s vírou se odevzdat do Božích rukou a zároveň jasně a jednoznačně – jak to učinil papež – hlásat, že násilí není nikdy řešením.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.