Svatý stolec hostí světový kongres katolických škol

13.11.2015 

Kongregace pro katolickou výchovu uspořádá ve dnech 18. až 21. listopadu světový kongres katolických škol. Nadepsán byl „Výchova dnes a zítra. Nadšení, jež se stále vrací“. Podnět k němu zavdalo 50. výročí vydání koncilní deklarace „Gravissumum Educationis“ a čtvrt století Apoštoské konstituce o katolických univerzitách „Ex Corde Ecclesiae“.
Pracovní dokument kongresu se zakládá na odpovědích na dotazníky rozeslané do 62 zemí světa. Týkají se otázek integrálního vzdělávání, formace, víry, sekularizace, ale také svědectví v oblastech trpících nesvobodou, odvahy říkat nepohodlné věci nebo vzdělaní v chudinských čtvrtích. Jak má v dnešní době katolická škola působit, aniž by zrazovala vlastní identitu a zároveň se konfrontovala s trendy prosazovanými například genderovou ideologií? Zelenou má pozitivní racionalita, svědectví v lásce, které boří zdi a působí důvěryhodně. Naopak je třeba vyvarovat se defenzívního potvrzování vlastní identity, které vede ke konfliktu. Odpovídá kardinál Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu (foto):

„Pokud postupujeme s abstraktní racionalitou, směřujeme k ideologickému konfliktu, který nebere v potaz evangelijní poselství, které je tu pro člověka a nikoli pro ideje. (...) Pokud vycházíme z předpokladu, že je nutné hájit ideje, posiluje se konfliktní situace. My potom nedokážeme být věrohodní a ostatní nedokáží zahlédnout to, co je cílem hlásání evangelia, totiž spása a nikoliv konflikt. Myslím, že tento papež překládá nejen ideje, ale také příklady toho, co chci vyjádřit - a potíže se rozplývají.“

V pokoncilní době vzrostl počet katolických škol o 95%. V současnosti je na světě 213 tisíc katolických škol nižšího stupně, které navštěvuje 58 milionů žáků. Stejný vzestupný trend platí i pro studium vyššího stupně. Takových škol je v současnosti 1860, z toho 500 církevních fakult a 1350 katolických univerzit, s celkem 10 miliony studentů. Pokud jde o jejich financování, situace se v jednotlivých státech významně liší. Zatímco v některých zemích, včetně Itálie, stát na nestátní školy vůbec nepřispívá, v jiných jim stát poskytuje stoprocentní podporu.

Jak uvedl na dnešní tiskové konferenci sekretář Kongregace pro katolickou výchovu, arcibiskup Angelo Vincenzo Zani, v mnoha zemích, kde jsou křesťané menšinou, navštěvují katolické instituty převážně příslušníci jiných náboženství. Stává se dokonce, že státní představitelé islámských zemí výslově žádají o otevření katolických škol.

Na mezinárodním setkání v Římě je očekáváno 2 200 představitelů katolického školství. Kongres však není cílovou stanicí, vysvětluje mons. Zani, nýbrž novým začátkem, který má dát katolickému školství nový impuls. Mimo jiné také prostřednictvím celosvětového řídícího centra, formační školy, která právě vznikla při římské univerzitě Lumsa, a za podpory Nadace „Gravissimum educationis“, ustanovené z vůle papeže Františka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.