Arcibiskup Chahda: Dramatická situace křesťanů v Aleppu

12.11.2015 

„Zbývající drobné zásoby nám nedovolují uspokojovat ohromné potřeby našich věřících,“ konstatuje arcibiskup Denis Antoine Chahda. Tento syrsko-katolický ordinář Aleppa při setkání s nadací Kirche in Not upozornil na dramatickou situaci lidí svěřených do jeho pastorační péče.
„Před vypuknutím války bylo v mé diecézi 1500 rodin, nyní jich zůstalo sotva 800,“ popisoval neutěšenou situaci masového exodu. Těm, kdo zůstali, církev pomáhá se vším, od oblečení, přes potraviny, po léky a nakolik je to možné, přispívá také na nákup základních potřeb, včetně topného oleje. „Zima je v Aleppu velmi chladná a město je už několik měsíců bez proudu. Jediným způsobem jak se ohřát, je topit olejem,“ vysvětluje arcibiskup syrského města.

Při vojenských operacích přišlo mnoho lidí o své domy. „Křesťanské rodiny, které zůstaly, jsou ty nejchudší, protože neměly možnost zemi opustit,“ upřesnil arcibiskup Chahda. Bombardování zničilo také syrsko-katolickou katedrálu a arcibiskupské sídlo. Navzdory vážným poškozením, která se dotkla i jiných kostelů, se nerezignujeme na pravidelné eucharistické slavnosti, dodal arcibiskup syrského Aleppa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.