Františkovo videoposelství pro indický eucharistický kongres

12.11.2015 

Prostřednictvím zvláštního videoposelství pozdravil papež František účastníky indického národního eucharistického kongresu, který ode dneška do 15. listopadu probíhá v Bombaji. Událost je zároveň připomínkou zlatého výročí vůbec prvního mezinárodního eucharistického kongresu, kterému v roce 1964 osobně předsedal papež Pavel VI.

„Nasyceni eucharistií, abychom mohli sytit ostatní“ - tak zní - „velmi inspirativní“ motto kongresu, podotýká papež. František připomněl pradávnou tradici hledání pravdy a božství v Indii a ocitoval slova Pavla VI. k příslušníkům nekřesťanských náboženství z 3. prosince 1964. Papež Montini tehdy poukázal na eucharistii jako na připomínku Ježíšovy lásky připravené zemřít pro druhého, lásky a sebeoběti, jež nejsou věcí minulosti, nýbrž zůstávají inspirací a vzorem i pro ty, kdo nejsou křesťany.
Jak správně vystihuje téma kongresu, eucharistie nás sytí, pokračoval Svatý otec:

„Lidské bytosti na celém světě dnes potřebují potravu. A tato potrava nemá pouze upokojovat fyzický hlad. Jsou tu také jiné hlady – hlad po lásce, nesmrtelnosti, citu, péči, po odpuštění a milosrdenství. Tyto hlady mohou být utišeny pouze Chlebem, který přichází shůry. Ježíš sám je živým Chlebem, jenž dává život světu (srov. Jan 6, 51).“

V eucharistii dostáváme podíl na Kristově oběti, pokračoval Svatý otec. Ta však nekončí přijetím Jeho těla a krve. Společenství s Pánem nás totiž nutně vede ke společenství s našimi bratřími a sestrami.

„Kdo je tedy živen a sycen pravým Tělem a Krví Kristovou, nemůže zůstat netečný při pohledu na potřebné a hladové bratry a sestry. Ti, kdo se sytí eucharistií, jsou povolání přinášet radost evangelia těm, kdo ji ještě neobdrželi. Posíleni živým Chlebem jsme povoláni přinášet naději, těm, kdo žijí v temnotě a zoufalství. „V eucharistii nás Pán vede po své cestě, která je cestou služby, sdílení a dávání. A dokážeme-li sdílet to málo, co máme, to málo, čím jsme, stáváme se silní, neboť Boží moc - která je mocí lásky – sestupuje do chudoby, aby ji proměnila“ (Homilie ze slavnosti Corpus Domini, 2013).

Papež František na závěr popřál, aby se eucharistický kongres stal znamením světla pro Indii, aby ohlašoval radost, štěstí a jednotu. Jeho účastníky vybídl, aby kráčeli po boku P. Marie, zpívající Magnificat za to, co pro nás Bůh učinil.

Připomeňme ještě, že zvláštním papežským legátem na Kongresu byl jmenován kardinál Malcolm Ranjith, arcibiskup Kolomba na Sri Lance. Kromě předsedy organizačního výboru, kardinála Oswalda Graciase, jsou přítomni ještě další tři indičtí kardinálové, 71 biskupů a 665 delegátů z celé Indie. Program zahájilo vystoupení kardinála Telesphora Toppy, který vzpomínal na své osobní setkání s bl. Matkou Terezou z Kalkaty. Své svědectví přednesla také současná generální představená Misionářek lásky, matka Prema MC. Zítra je na programu mimo jiné svědectví dvou lidí, kteří přežili antikřesťanský pogrom v Orisse v roce 2008, kdy tamní radikální hinduisti zorganizovali jeden vůbec nejkrutějších útoků na křesťanskou menšinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.