Papež k Dílu Aloise Guanelly: Největším neduhem je nedostatek lásky

12.11.2015 

„Důvěřovat, hledět, spěchat“ – tato trojice konkrétních sloves se stala osou dnešní papežovy promluvy k Dílu sv. Aloise Guanelly. Svatý otec v aule Pavla VI. pozdravil pět tisíc účastníků pouti, která se konala na připomínku stého výročí úmrtí italského světce, zakladatele dvou kongregací a mnoha dobročinných institucí.

Středem Guanellova žití byla jistota, že Bůh je milosrdný a prozřetelný Otec, zdůraznil papež František. Vědomí stále milovaného syna, o kterého Otec pečuje, bylo jádrem jeho víry. Výrazně se tak lišil od některých Božích dětí, kterým se Bůh zdá vzdálený a namísto důvěry se ho bojí jako vládce.

“Proto se jim zdá lepší Bohu plně nedůvěřovat, protože by snad mohl požadovat něco příliš náročného anebo nás vystavit zkoušce. To je však velký omyl a stará lest, kterou nepřítel Boha a člověka přetváří skutečnost a maskuje dobro zlem. Stojíme tu před pokušením zachovat si od Boha odstup, protože nás děsí podezření, že Boží otcovství není dobré a prozřetelnostní. Bůh je však pouze láskou, čirou prozřetelnostní láskou. Miluje nás více než my milujeme sami sebe a ví, co je pro nás dobré. Přeje si, abychom se v průběhu života stali milovanými dětmi, které jsou s to překonat strach a nepodvolit se stížnostem, protože mají pečujícího Otce. Jste o tom přesvědčeni?“

Tento Otec Stvořitel probouzí ve svých dětech kreativitu, aby na okolní svět pohlížely novýma očima naděje a lásky. Láska k bližnímu, který není úskalím, nýbrž bratrem a sestrou, se tak stává útěchou v době, která se vyznačuje mnoha neduhy, avšak nejvíce hladoví kvůli nedostatku lásky.

“Duchovně jsme občas krátkozrací. Nedokážeme dohlédnout dále než za vlastní já. Jindy jsme zase dalekozrací. Líbí se nám hledět na ty, kdo jsou vzdálení, ale nedokážeme se sklonit nad lidmi, kteří žijí vedle nás. A někdy raději zavíráme oči, protože jsme unavení a přemohl nás pesimismus.“

Don Guanella nás však vybízí, abychom si osvojili Pánův pohled, díky kterému dokážeme pospíchat za nejpotřebnějšími, zejména chudými lidmi. Tak jako Matka Boží spěchala za Alžbětou, připomenul papež František následovníkům svatého Aloise Guanelly.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.