František: Cílem pouti je setkání s milosrdným Bohem

11.11.2015 

„Život je pouť a člověk je na cestě, je poutníkem, který jde cestou vedoucí k vytouženému cíli,“ napsal Svatý otec v listu adresovaném kardinálu Gianfranco Ravasimu, předsedovi Papežské rady pro kulturu, u příležitosti výročního setkání Papežských akademií.
Letošní setkání organizovala Akademie pro archeologii a Akademie pro kult mučedníků a tématem byly památky spojené s putováním „ad limina Petri“ v prvních křesťanských staletích.

Papež František věnoval svůj list tématu pouti v kontextu blížícího se Jubiljního roku milosrdenství. Jak zmínil, pouť do Svaté brány je jedním z nejvýznamnějších způsobů účasti na Jubilejním roce. Jejím cílem je obrátit se a zažít radost ze setkání s milosrdným Bohem. Máme při tom mít na paměti, že Boha nacházíme v druhém člověku, ať už poutníku či v každém jiném neznámém, s nímž se potkáváme na své životní cestě. František připomněl Ježíšova slova: „Byl jsem poutníkem a přijali jste mě... všechno, co jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších bratřím, mně jste učinili.“

Jako každý rok i tentokrát udělily Papežské akademie zvláštní cenu mladým badatelům a vědeckým institucím. Jejími laureáty se stalo portugalské archeologické Sdružení z Mértole, které se zabývá nálezy z raněkřesťanského a arabského období, a dva badatelé z Říma a ze Salamanky. První, Matteo Braconi, byl oceněn za doktorskou práci na téma proslulé mozaiky v apsidě baziliky sv. Pudenziany v Římě a Španěl Almudena Alba López za publikaci Politická teologie a protiariánská polemika.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.