Generální představený dominikánů: směle vycházet za těmi, kdo nepřicházejí

9.11.2015 

V sobotu 7. listopadu zahájili dominikáni svůj jubilejní rok, který má oslavit 800 výročí založení řádu. Slavnostní liturgii v římské bazilice sv. Sabiny na Aventinu (foto) předsedal magistr řádu bratří kazatelů P. Bruno Cadoré, právě v den, kdy si řád připomíná všechny své svaté. Jubilejní rok s mottem „Vyslaní kázat evangelium“ se uzavře 21. ledna 2017, v den výročí buly „Gratiarum omnium largitori“, kterou papež Honorius III. schválil řeholi. Hovoří generální představený dominikánů, P. Bruno Cadoré:

Evangelizace je v podstatě vždy nová. Kontext je vždy nový a neustále se mění. Pokaždé znovu je potřeba hledat způsoby, jak se s lidmi potkat, jak vyjádřit, že jméno Ježíš Kristus a Radostná zpráva je pro ně, pro nás a pro všechny.

Jaké nové metody dnes používáte?

Svět dnes používá novou sociální síť, existují nové způsoby setkávání, nové cesty jak vytvářet komunitu, jak nacházet přátele. To je nové. Ale je tu také „staré“, které nikdy nepomine, totiž osobní setkání a naslouchání. A toto staré je potřeba znovu objevit. Uprostřed globalizace, těch či oněch aktivit, všemožných životních stylů, je potřeba se zastavit, sednout si, najít čas k naslouchání, k proměně...

Zdá se, že mezi priority naší doby patří cesty inkulturace a komunikace mezi kulturami...

Inkulturace evangelia je důležitá od samého počátku. Od prvopočátku je zřejmé jak evangelium vstupuje do dialogu s kulturami, s nimiž se setkává. Tak jako v Aténách nebo když se první kazatelé dostali do Evropy... Inkulturace je vždycky důležitá a evangelium je vždycky neúplné, pokud nerozmlouvá s druhými. Dialog mezi kulturami je v dnešním globalizovaném světě mimořádně důležitý, už proto, že naše kostely, farnosti a komunity tvoří lidé z nejrůznějších kultur. Jde tedy o to hledat nové bratrství, vycházeje z toho, co každý přináší jako dědictví své vlastní kultury.

V poselství, které jste adresoval všem dominikánům, vybízíte, aby využili tohoto jubilea a byli „smělí“. V čem se má tato „smělost“ projevit?

Především v odvaze setkat se s tím, kdo mi nejde vstříc. V našich kostelech se mohou shromažďovat věřící, společenství, Boží přátelé. Zároveň je však nezbytné, aby nám tato možnost nebránila v přání otevírat brány a vycházet za těmi, kdo ještě neslyšeli o jménu Ježíše Krista, setkávat se s těmi, kterým se jméno Ježíše Krista dosud nerozeznělo v srdci jako Radostná zpráva. Toto je smělost, jít směle v ústrety těm, kdo nepřicházejí.

Hovořil generální představený dominikánů, P. Bruno Cadoré.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.