Polský prezident Duda navštívil papeže Františka

9.11.2015 

Papež František dnes přijal na audienci prezidenta Polské republiky. Pan Andrzej Duda přišel spolu s manželkou Agátou a dcerou Kingou. Potom navštívil státního sekretáře Svatého stolce kardinála Pietra Parolina a podsekretáře pro vztahy se státy mons. Antoine Camilleriho. V přibližně 20 minutovém „srdečném rozhovoru“, jak čteme ve vatikánském tiskovém sdělení, „se mluvilo o pozitivní roli katolické církve v polské společnosti i v kontextu s návštěvou, kterou vykoná Svatý otec v Krakově u příležitosti Světového dne mládeže.“ Další obsah rozhovoru polského prezidenta s papežem tvořila „některá témata společného zájmu, jako podpora rodiny, pomoc potřebným sociálním skupinám a přijímání migrantů. Nakonec se diskutovalo o některých záležitostech týkajících se mezinárodního společenství, jako mír a bezpečnost, konflikt na Ukrajině a situace na Blízkém východě,“ končí vatikánské tiskové sdělení.

Italská tisková agentura ANSA přinesla slova polského prezidenta, který těsně po audienci řekl, že papež František si přeje kromě Krakova navštívit také mariánskou národní svatyni v Čenstochové a památník obětí totalitní zvůle v Auschwitz.
Prezident Duda se v neděli večer ve Svatopetrské bazilice účastnil eucharistie, kterou slavil arcibiskup Zimowski u hrobu sv. Jana Pavla II. Polský prezident o svém dnešním setkání s papežem Vatikánskému rozhlasu řekl:

Bylo to úžasné setkání, je to samozřejmě nevšední příležitost mluvit se Svatým otcem mezi čtyřma očima. Největší dojem na mě udělala jakási emanace dobra. Svatý otec je člověkem, ze kterého vyzařuje dobro a plyne z každého jeho slova a postoje. Je to opravdu až dojemné. Mluvili jsme o důležitých věcech. O tom, jak současný svět nakládá s rodinou, o tom co je rodina v současném světě. Zcela jsme se shodli na tom, že rodina je tím, na čem je potřeba stavět – a také hodnotový systém by se měl odvíjet od hodnot rodiny. Opravdu mimořádné setkání.

Říká Andrzej Duda

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.