Zaměřte se na konkrétní podporu rodiny, vyzval papež Maďarské demografické fórum

7.11.2015 

Svatý stolec podpořil Maďarské demografické fórum, které v těchto dnech (5.-7.11.2015) hostí maďarská vláda (konkrétně ministři Zoltán Balog, evangelický pastor a ministr pro lidské zdroje, a ministryně Katalina Nováková, která vede úřad pro mládež a rodinu), státní úřady a občanské organizace. Upozorňují na nejistou budoucnost Evropy, související s nízkým demografickým přírůstkem. Státy se proto musí zasadit o uznání a podporu rodiny a přijmout taková opatření, která by zlepšila rodinný život.

Konkrétními projednávanými tématy jsou založení rodiny a odstraňování překážek k narození dětí, slučitelnost rodinného, soukromého a pracovního života, podpora vyváženosti a sdílení rodinných povinností mezi mužem a ženou, zlepšení institucí podporujících rodinu, povzbuzení mezigenerační spolupráce, spojené úsilí místních komunit o zvýšený blahobyt rodin. Třídenní setkání zahájila vystoupení evropských politiků a známých osobností, druhý den patřil odborníkům v rodinné oblasti a na závěrečný program byly pozvány rodiny z Maďarska i zahraničí. Během celého programu byl souběžně zajištěn program pro děti a jejich hlídání.

Maďarskou iniciativu ocenil papež František poselstvím, které v pátek večer přečetl předseda Papežské rady pro rodinu, arcibiskup Vincenzo Paglia. Svatý otec vyzývá účastníky Demografického fóra, aby se zamýšleli nad konkrétními cestami rodinné podpory. Zejména je nutné podpořit mladé páry, které zakládají rodinu a rozhodují se pro děti, zdůrazňuje papež, který své poselství končí apoštolským požehnáním, ale také přáním mnoha moudrosti a síly. Jeho vyslanec, arcibiskup Paglia, na konferenci vystoupil s obsáhlým příspěvkem na téma “Rodina jako srdce lidského rozvoje”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.