Kardinál Bo varuje před nárůstem buddhistického extrémismu

5.11.2015 

V souvislosti s prvními svobodnými volbami po 25 letech varuje kardinál Charles Bo (foto) před nárůstem vlivu extrémistických skupin vedených buddhistickými mnichy. Toho rázu je Sdružení na obranu rasy a náboženstvím, založené v roce 2014 na vlně útoků proti muslimské menšině, která představuje asi 7% obyvatelstva této země. Od roku 2012 v potyčkách podněcovaných buddhistickými mnichy přišly o život stovky lidí z muslimské etnické skupiny Rohingů, tisíce utekly po moři a 150 tisíc jich žije v uprchlických táborech.
„Představa, že Barma musí mít pouze jednu rasu a jedno náboženství, není přijatelná,“ kritizuje myanmarský kardinál působení buddhistických mnichů z etnika Bamar, k němuž náleží většina obyvatel Myanmaru, jak se dnes Barma nazývá.

Arcibiskupa hlavního města Nay Pyi Taw znepokojují rovněž nové zákony přijaté letos v září pod nátlakem buddhistických extrémistů. Předpisy diskriminující etnické a náboženské menšiny nařizují například registraci žen, které se chtějí vdát za muže jiného vyznání, a zavádějí administrativní kontrolu nad konverzemi. Kardinál Bo apeluje také na vůdkyni opozice, laureátku Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, aby promluvila a postavila se na obranu pronásledované menšiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.